VELIKI PROJEKT RAMINIRANJA NA PODRUČJU UPRAVE ŠUMA OGULIN.

Kategorija: OGULIN

Tomislav Lipošćak, jedan je od rijetkih političara koji se iz politike povukao u najproduktivnijim godinama. Da li je u pitanju bilo zasićenje, loš izborni rezultat njegove stranke ili nešto treće, sada je sasvim svejedno. Mišljenja sam da je HDZ njegovim odlaskom izgubio jednog  jakog igrača.

A isto sam tako mišljenja, da bi Lipošćaku bilo bolje, da je ostao u rukometu, gdje su Marin Pavković i on, bili svojedobno najperspektivniji mladi sudački par u Hrvatskoj. Danas bi ih sigurno gledali na velikim svjetskim natjecanjima. A tu je lova.

Sada, kada je Lipošćak kušao i kruh politike, iz samo njemo znanih razloga, u sebi je prelomio, rekavši politici zbogom.

U ljeto 2020., po povratku iz Sabora u Hrvatske šume, Lipošćak se odmah angažira i preuzima pripremu projekta razminiranja, projekta koji je dosta dugo bio na čekanju i kroz nesto vise od pola godine, u lipnju 2021., doguralo se do potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

„Ovaj projekt na području Karlovačke županije, točnije na području Uprave šuma Ogulin,  "težak" je 241 milijun kuna i sufinanciran je iz EU fondova. Riječ je o najvećem iznosu ikad povučenom za razminiranje, a ne znam jesmo li u županiji imali veći projekt do sada“ rekao je vidljivo zadovoljan Lipošćak.

Projektom koji se službeno zove Karlovac Karst,  razminirati će se površina od 1.709,06 ha šuma i šumskog zemljišta unutar zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 pronalaskom, obilježavanjem, onesposobljavanjem i uništavanjem minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava i njihovih dijelova.

Iako su poslovi na projektu započeli kasnije no što su planirani, povoljne vremenske prilike i zaposlenost gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja, doprinijeli su ubrzanoj dinamici i realizaciji, od gotovo 90% poslova do kraja prošle godine.

Na području na kojem su dovršeni poslovi razminiranja, pronađeno je 707 komada eksplozivnih ostataka rata, od čega  654 protupješačke mine,  2 protutenkovske mine te 41 komad različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Nakon završenog razminiranja, slijede aktivnosti obnove šuma, te izgradnje i rekonstrukcije šumskih cesta.

Cilj ovog projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita ukupno 1.929,08 ha šuma i šumskog zemljišta, koje se prostire na   jugozapadnom dijelu Karlovačke županije, odnosno na podtučju općina Tounj, Josipdol i Plaški.

Svakodnevni dogovori. Oprez prije svega.

Šumari najsretniji u šumi.

29. 1. 2021.

Nebojša Magdić