PROFESORICA MARIJANA SMOLČEC DOBITNICA NAGRADE GLOBAL TEACHER AWARD 2021.

Kategorija: OGULIN

Nedavno je naša Gimnazija ( Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana ),  proslavila svoj 102. rođendan. Drugu godinu za radom, zbog epidemioloških mjera, Dan škole prošao je skromno, bez svečanog programa, uzvanika i gostiju. U stoljeću iza sebe, ogulinska Gimnazija, iznjedrila je čitavu plejadu učenika i profesora, čija će imena ostati zapisana po svojim uspjesima. I ove godine, u školu je stigla jedna vrijedna nagrada.

Profesorica engleskog jezika Marijana Smolčec iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Ogulin dobitnica je nagrade “Global Teacher Award 2021.”. Nije se tome nadala i kako je naglasila, nagrada je za nju iznenađenje, zahvalna je svima, a pogotovo kolegi iz Južne Koreje Felix JaeEun Yang s kojim surađuje na međunarodnim projektima i koji ju je nominirao.

"Ovo je prestižna nagrada i hvala mojim sadašnjim i bivšim učenicima, ali i budućim jer bez njih ničega nema. Hvala i dragim kolegama iz Hrvatske i svijeta s kojima godinama surađujem i uz koje rastem. Svi su oni moja virtualna zbornica. Najviše hvala mom suprugu i sinovima što imaju razumijevanja i strpljenja jer bez njih i podrške koju mi pružaju to bi bilo teško. Cijeli proces je trajao osam mjeseci, kolega me nominirao u veljači ove godine pa sam već i zaboravila na to. Ali kada sam početkom rujna dobila službeni mail, nisam mogla vjerovati", kazala je profesorica Smolčec.

Nominirano je bilo više od 26 tisuća nastavnika iz cijeloga svijeta, a nagradu ih je osvojilo više od 500 iz 110 zemalja. Nagrada se dodjeljuje učiteljima i nastavnicima, koji daju poseban doprinos svojoj profesiji, kroz rad s učenicima i u suradnji s kolegama diljem svijeta. Za nominaciju je potrebno dobiti i potvrde obrazovnih kolega i djelatnika iz različitih dijelova svijeta koji mogu garantirati da nastavnik kvalitetno radi svoj posao. Nagradu je ustanovio Alert Knowledge Services iz Indije s ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje. Inače, ovo je bila četvrta po redu dodjela priznanja.

"Teško je reći kakav nastavnik treba biti da bi osvojio nagradu. Poznajem mnogo kvalitetnih nastavnika u našoj državi, a i svijetu i najradije bih je svima dodijelila jer znam koliko su aktivni u svim segmentima školstva, nesebično se daju za svoje učenike, stalno se usavršavaju kako bi što zanimljivije i kvalitetnije prenijeli znanja i različite vještine današnjim generacijama.  Oni dijele primjere dobre prakse, pripremaju učenike za razna natjecanja, vole svoje učenike i vole svoj posao. Biti nastavnik nikada nije bio lak posao, a pogotovo ne danas jer se sve strahovito brzo mijenja, ali ono što učenici vole kod nastavnika su empatija i profesionalan odnos prema radu i entuzijazam".

Od 2011. godine profesorica Smolčec sudjeluje u mnogim projektima s nastavnicima i učenicima diljem svijeta. Riječ je o videokonferencijama, projektima vezanim za eTwinning portal gdje su nastavnici iz cijele Europe, ali i iz država poput Tunisa ili Jordana.

"U protekle dvije godine zbog  pandemije još smo se više povezali pa smo suradnju proširili na međunarodne nastavničke grupe gdje jedni drugima dajemo potporu i pokušavamo naše učenike povezati da rade i uče od drugih".

Ova je godina izuzetno dobra za profesoricu Smolčec jer osim što je dobitnica ove vrijedne nagrade na svjetskoj razini, jedna je od 511 najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja u školskoj godini 2020./2021. u Hrvatskoj. Uz to, obilježila je i jubilarnih 20 godina rada u školi. Sve to svojevrsni je poticaj za rad, za sve ono dobro i izazovno što tek dolazi.

15. 11.2021.

Photo - Karlovački.hr