BJELIN RADI U ZONI PUNOM PAROM

Kategorija: OGULIN

Kada je vlasnik tvrtke „Pervanovo Invest AB“ Darko Pervan, švedski poduzetnik hrvatskih korijena, odlučio je u Hrvat­skoj, točnije u Ogulinu, izgraditi novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu drvnih podnih obloga i uložiti milijardu kuna, bila je to, ne samo za Ogulin, prvorazredna vijest.

U ovu tvornicu, koja će, prema najavama, biti najveća svjetska tvornica podnih obloga, prema zadnjim informacijama kako mi kaže Stjepan Vojinić, CEO tvrtke „Pervanovo d.o.o.“ te direketor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku,  uložit će se i više od spomenute milijarde kuna. Točnije, 200 milijuna eura.

Pervan je u Ogulin došao 2016.  godne. Tadašnji dogradonačelnik Željko Stipetić, bio je svojevrsna veza između gradske vlasti i novih vlasnika Tehnodrva i bio im je stalno na raspolaganju. Po njegovim riječima Pervan je,  odlučivši ulagati u Hrvatsku, nakon detaljne analize, izabrao Ogulin, gdje je od riječkog tajkuna Joze Kalema kupio ogulinsko „Tehnodrvo“ na prostoru bivše DIP-ove pilane, te Česmu iz Bjelovara, i sve preimenovao u „Bjelin“, što je izvedenica od Bjelovara i Ogulina. „Bjelin“ je nastavio s proizvodnjom troslojnih par­keta, koje je radio general Pavao Miljavac, te peleta, briketa, lamela i eleme­nata, ali njihova želja i cilj, uvijek je bio u Hrvatskoj pokrenuti tvornicu novih vrsta podnih obloga Woodura i Nadura.

Upravo zbog toga kupili su i tvornicu furnira u Otkou kraj Vinkovaca i proizvodnju namjeravali locirati u Vukovar, kamo su poslali pismo namjere. No tu ( na našu sreću )  slijedi stara „hrvatska priča“.  Administracija ih je rastezala od vrata do vrata i kada im je bilo dosta tih peripetija, dolaze u Ogulin i 2017. kupuju zemljište 330 tisuća kvadratra u našoj Poslovnoj zoni. Nakon godine i pol dana isprojektirali su sve što željeli ali su još morali pričekati da se prostorni planovi industrijske zone prilagode nekim njihovim zahtjevima. Prvu su lopatu, kako se običava kazati, zako­pali 1. rujna 2020., a uskoro će u dvije hale koje su pred završetkom, bit spremno centralno-logističko skla­dište od ukupno 15 tisuća kvadrata. Nastavak gradnje, točnije, sada tri proizvodne hale, nastaviti će čim uspiju ishoditi potrebne dozvole. Vojinić se nada da će to bito do početka jeseni a nakon toga će graditi još dvije hale, čime bi zaokružili svoju investiciju u našoj zoni. Nada se da će do 2027. godine završiti sve investicijske cikluse osim u Ogulinu, i u Bjelovaru i Otoku.

„Želimo da Pervanovo Invest do 2027. ima punu proizvodnju u Ogulinu od 18 mili­juna kvadrata podnih obloga Woodura i Nadura te dva milijuna kvadrata trosloj­nog parketa. Mi imamo potencijale, a želja nam je da budemo prvi i najveći proizvođač drvenih podnih obloga u Europi“, rekao je Vojinić.

Bjelin sada zapošljava 900 ljudi a od toga od 34o u Ogulinu. Daljnje zapošljavanje, a obećano je 500 novih radnih mjesta, ići će prema tempu gradnje novih proizvodnih hala.

Betoniranje hale logističkog skladišta

Zemljanih radova koliko voliš

Ravnanje deke

Temelji za logističku halu.

Biko kuda - Gavan svuda.

Obije skladišno logističke hale pred zavšetkom.

Bjelinov pogon na prostoru bivše DIP-ove pilane.

Uvijek na raspolaganju novinarima - Stjepan Vojinić, direketor svih aktivnosti Pervanovo grupe za Hrvatsku.

17. 7. 2021.

Nebojša Magdić