BJELIN U ZONI GRADI NAJVEĆU TVORNICU PODNIH OBLOGA, KAPACITETA 2O MILIJUNA KVADRATA.

Kategorija: OGULIN

"Pervanovo" d.o.o. krovna je tvrtka u Hrvatskoj svih tvrtki Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora hrvatskog porijekla. „Prva ruka“ Pervanova u Hrvatskoj je „gospar“ dubrovački,  Stjepan Vojinić. Treba spomenuti da je Vojinić, direktor i tvrtke kćeri "Bjelin", unutar grupacije koja se bavi drvoprerađivačkom djelatnosti i posluje na trima lokacijama, u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Sjedište tvrtke je, što je za nas svakako važno , upravo u Ogulinu.

Pervan je po ocu Splićnin, rođen je u Zagrebu a kada je imao osam godina, obitelje se preselila u Švedsku. U Švedsku su se preselili na poziv švedskog plivačkog saveza koji je njegovu ocu ponudio mjesto trenera švedskog olimpijskog tima s obzirom na to da je njegov otac Darko bio jedan od najcjenjenijih plivačkih trenera na ovim prostorima.

2004. godine, Pervan je odlučio ulagati u Hrvatsku. O tome Vojinić kaže:

„- Kupio je velik broj nekretnina na području Dubrovnika. Već 2005. godine kupio je Kuću starog kapetana, potom je preuzeo ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, veći broj građevinskih zemljišta u Dubrovniku, dvije kuće i palaču u starom Gradu, nekoliko povijesnih palača u Slanome, luksuznu vilu u Čilipima koju je kupio od Tereze Kesovije. Vlasnik je 17 luksuznih apartmana u novoizgrađenim vilama na Lapadu, u vlasništvu imamo i pola poslovne zgrade“.

Ulaganje u Dubrovnik bila je očito priprema za ulaganje u njegov „core business“, a to je, pokazalo se na našu sreću,  drvoprerađivačka industrija. Pervana s pravom zovu „kralj laminata“,  jer je upravo on bio  na čelu tima stručnjaka koji su na njegovu inicijativu osmislili, izumili i komercijalizirali prvi laminat 1977. Pervan 1993. godine osnovao švedsko poduzeće "Valinge Innovation AB" i razvio izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike a  koji danas koristi 92% svjetskih proizvođača podova. Treba svakako spomenuti da je Pervan, osim što je uspješan bizmismen, on je u prvom redu  inovator.  "Valinge Innovation AB" vodeća je tvrtka za istraživanje i razvoj u svijetu u industriji namještaja i podova s čak 2500 patenata registriranih i implementiranih na tržištima širom svijeta.

Kada je donesena odluka da se krene s ulaganjem u hrvatsku drvnu industriju. Vojinić odgovara:

„- Krajem 2015. godine donijeli smo odluku da krenemo s ulaganjem u hrvatsku drvnu industriju. Imali smo tvornicu u Poljskoj koju smo zatvorili da bismo ušli u Hrvatsku. U Hrvatskoj smo započeli proizvodnju troslojnog parketa tijekom 2017. godine. Međutim, pripremamo se za proizvodne linije inovativnih podnih obloga Woodura i Nadura. Ti inovativni podovi naš su osnovni motiv prilikom donošenja odluke o investicijama, to je budućnost, a troslojni parket prijelazna faza. Njega ćemo svakako zadržati u svojoj lepezi proizvoda, međutim, nove podne obloge činit će glavninu naše game proizvoda. U Švedskoj, u Vikenu pokraj Helsingborga, u dvije tvornice već proizvodimo Wooduru i Naduru te poduzimamo stalna unaprjeđenja. Kada završimo kompletan razvoj svih proizvoda i tržišta, onda ćemo sve to kopirati i proizvoditi u našim pogonima u Hrvatskoj“.

Koliko radnika trenutno upošljavate ?

„Trenutačno u Hrvatskoj imamo oko 850 radnika, od kojih je u Dubrovniku oko 40. U Ogulinu ih je 350, u Bjelovaru 280, a u Otoku oko 180. Nemamo nekih većih problema s pronalaskom radnika. Pogotovo je interes za posao kod nas pojačan od izbijanja pandemije COVID-19. Ipak je ova nevolja pogodila cijeli svijet, tako da se i velik broj naših ljudi vraća iz inozemstva. Voljeli bismo da se vraćaju zbog uspjeha hrvatskoga gospodarstva, ali se, nažalost, vraćaju jer su negdje u inozemstvu ostali bez posla ili procijenili da je bolje u nevolji biti među svojim ljudima. Dosta smo primili molbi za posao, ali, nažalost, tako velikom broju ne možemo udovoljiti“.

 

Od dolaska u Hrvatsku, imali ste već velika ulaganja.

„Da. Do sada smo u drvoprerađivački sektor u Hrvatskoj investirali oko 550 milijuna kuna, a ukupno je Pervan uključujući i nekretnine i turizam investirao oko 1,1 milijardu kuna u Hrvatskoj.
U planu nam je investirati još između 500 i 600 milijuna kuna u drvoprerađivački segment našeg posla te oko 150 milijuna u dubrovački turizam. Dakle, moguće je da se čak u idućim godinama približimo brojci od oko dvije milijarde kuna investicija u Hrvatskoj“.

Ogulin će tako, kada do 2007. godine krene proizvodnja punim pogonom, postati ni manje ni više, nego mjesto najveće tvornice drvenih podova s proizvodnjom, kako kaže Vojinić, većom od 20 milijuna četvornih metara. To bi donijelo i oko 500 novih radnih mjesta. Što za Ogulin to znači, ne treba ni govorit. Da bi bilo jasnije o kakvoj se količini podnih obloga radi, valja samo spomenuti da dvije tvornice u Švedskoj sada proizvode "tek" 10 milijuna kvadrata.

Hale za proizvodnju podnih obloga Woodura i Nadura, graditi će se u našoj Poslovnoj zoni, a ne, kako zadnjih dana prenose neki naši portali, uz postojeću tvornicu troslojnog parketa u bivšoj DIP-ovoj pilani.

U Poslovnoj zoni radnici GTM Gavan postavili su pilote i betonirali podlogu za Logistički centar. Na izgrađene pilote montiraju se betonske stijene tvrtke „Zagorje beton“,  ako da će čitav objekt, onako u grubo, biti brzo zgotovljen. Kompletan završetak Logističkog centra predviđa se do početka lipnja 2021. Centar ima 20 tisuća kvadrata a logističko je mjesto za sve Pervanovo / Bjelinove proizvode.

Sada je na redu gradnja dvije hale za podne podloge Woodura i Nadura. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole.

Objekti u Poslovnoj zoni grade se na 330.000 četvornih metara površine a ukupn površina proizvodnih hala,  iznosi 100.000 m2. Ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom. To je veća investicija od prije najavlje (miljarda kuna), jer će se uz planirane, graditi još neki objekti.

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u hrvatskim gradovima Bjelovar, Ogulin i Otok. Grupacija ima preko 1400 zaposlenih i promet od 1,3 milijarde SEK ( švedskih kruna ) godišnje s prodajom na cjelokupnom europskom tržištu.

Logistički centar za sve Pervan/Bjelinove proizvode. Površine je 20 tisuća kvadrata a trebao bi biti dovršen do lipnja. Nakon toga slijedi izgradnja hala za proizvodnju podnih podloga Woodura i Nadura.

 

21. 1. 2021.

Nebojša Magdić