ZIMA - OGULIN U 7,00, 17,4 MINUSA

Kategorija: OGULIN

 

Danas, 7. siječnja, živa se dobrano spustila ispod ništice. U Ogulinu je u 7,oo sati izmjereno minus 17,4 stupnja, što to je na nedruštvenim mrežama izazvalo niz komentara. Kao ono, straaaaaaašna zima. Ma dajte.

Pred dvije godine u novogodišnjoj noći je bilo minus 18 a u podne minus 10 stupnjeva. Pa su se Ranogajec i društvo, ipak lijepo okupali na Sabljacima. Inače, da se malo podsjetimo. 9. veljače 2012. godine, u Ogulinu je u  7,00 sati izmjereno minus 20 stupnjeva. Pa smo ostali živi. A sada pravimo paniku oko nekakvih 17 stupnjeva. Ja po toj temperaturi idem bez dugih gaća, u majici s kratkim rukavima  a i bokserice ne nosim. Kad sam u kući......

Malo se teško naviknuti na ovakvu hladnoću, ali Ogulinci su genetski predodređeni da tako niske temperature lakše podnose. Jer pred 30-40 godina, a i prije, to su bile gotovo normalne zimske temperature. Inače, prvi podaci o vremenu u Ogulinu su zabilježeni pred više od stotinu godina - 1901-e. Od tada, kaže mi naš meterolog Franić, meterološki se podaci bilježe s kraćim prekidima, a od 1946. godine, svaki dan. Ako vam je jutros bilo možda malo prehladno, neka vam kao utjeha posluži podatak, da je najniža temperatura u našem gradu izmjerena u veljači 1956. godine, čak minus minus 28,5 stupnjeva. E to bi se već moglo nazvati zimom.

Zato  sada ne kenjajte o nekakvoj hladnoći, nego svi u šetnju.

"Al je danas lijep i sunčan dan......."

7. 1. 2017.

Nebojša Magdić