KLEK JE NAŠ

Kategorija: OGULIN
 
Jučer je Ogulin bio najtopliji grad u Hrvatskoj. Gotovo nevjerojatno, da nas je skoro u polovici listopada, grijalo čak 30,4 celzića.
Vrijeme sunčano, toplo, idealno, kako bi svi zajedno, malo „pokazali zube“ likovima iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, koji su si zamislili da planinarima oduzmu njihove domove.
Planinarska zajednica ovih se dana u Hrvatskoj digla na noge, a povod za uzbunu je novi Prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim je predviđen da se planinarski domovi daruju županijama.
 
Naravno da su se prosvjedima pridružili i mnogi Ogulinci, jer dom na Kleku, gradili su sami. Doduše, i država je malo kroz godine pomogla, ali bez entuzijazma naših planinara, dom nikada ne bi imali. Iako su planinari jedini koji su se proteklih sedam desetljeća brinuli o domu, novim zakonom vlasništvo bi preuzele županije. I sada bi nam ga oduzeli. Malo morgen.
Tako su se jučer kod doma na Kleku, okupili mnogi. Prvenstveno planinari, članovi HPD Klek, dečki iz HGSS-a, građani na poziv gradonačelnika, izletnici i ljubitelji prirode iz cijele Hrvatske.
 
Od mnogih, eto, spominjem i da su svoju nesebičnu podršku HPD-u Klek i Hrvatskom planinarskom savezu, odnosno svim planinarima, jučer dale i članice Udruge žena Ogulin.
Planinare su u jutarnjim satima dočekale s toplom ogulinskom masnicom i drugim domaćim kolačima, kuhanim vinom, čajem i kavom, a za sretan uspon, pronašlo se i ponešto domaće žestice.
 
Nadam se da će ovaj, i organiziran i spontan način prosvjeda, uroditi plodom, i da će naš dom, i domovi širom Hrvatske, ostati u vlasništvu onih kojim i pripadaju – planinara.
 
 
Ništo malo za pregrist.
Još smo na Belskem.
 
 
E sad smo gori, i moremo probat masnicu.
Zericu rakijice prije uspona. Doktor preporuča.
U gradu 30,4 stupnja. Računam da je kod goma hladnije.
Vridne ženske priredila svašta. Udruga žena Ogulin.
Malo odmora a onda - netko dolje a netko na vrh.
Najlipša prva dama.
 
 
Photo by Udruga žena Ogulin i OGportal.
9. 10. 2023.
Nebojša Magdić