PRIREZ - DA ILI NE ?

Kategorija: OGULIN

Jedna u nizu mjera Vlade, kako bi se porezno rasteretili građani, ukidanje je prireza početkom iduće godine. Sada ostaje otvoreno pitanje, da li će time građani više dobiti ili izgubiti. Kolege iz Kaportala, zanimalo je što o tome misle gradonačelnici Karlovca i Ogulina – Damir Mandić (HDZ) i Dalibor Domitrović (SDP).

Da li će to biti udarac za gradske proračune. I ako su Mandić i Domitrović na suprotnim stranama političke barikade, oko ovoga se uglavnom slažu. Jer kome je ljudi moji drago, da ti netko dira u novčanik. Pa makar to bila i Vlada. No valja spomenuti, da su i u Karlovcu i u Ogulinu, preduhitrili Vladu, i već prije, samoinicijativno smanjili prireze. Grad Karlovac je 2018. godine stopu prireza s 14, smanjio na 12 posto, a 2022. godine na 9 posto, kako bi , „svima koji podliježu škarama prireza došlo do povećanja neto plaće“, pojasnio je Mandić. U četiri godine Karlovac je tako ostao bez 15 milijuna kuna, ali su racionalizacijom poslovanja te većim povlačenjem love iz EU fondova, taj „gubitak“ uspjeli amortizirati.

Što se tiče Ogulina, zahvaljujući pozitivnim gospodarskim trendovima i racionalnom upravljanju, znatno je, već 2019. povećan proračun, pa je prirez smanjen sa 10 na 5 posto. To je gradonačelnik Domitrović pojasnio:
„U posljednje dvije godine udvostručili smo proračun i tako stvorili uvjete za snižavanje prireza. Građanima će se ovom odlukom plaće povećati za nekoliko desetaka kuna, ovisno o iznosu porezne osnovice……. povećanje plaća neće biti financijski veliko, međutim ovo smanjenje prireza pokazuje smjer kojim gradska vlast vodi grad, a to je rasterećenje građana i tvrtki od nameta“, rekao je Domitrović za Gradonačelnik.hr.

I Mandić i Domitrović slažu se da ni jedna reforma ne smije dovesti u pitanje realizaciju programa i funkcioniranje usluga građanima, koje financira gradski proračun. U ovom trenutku bi to bio velik udarac za programe i aktivnosti financirane iz gradskog proračuna, ponajprije vezane za predškolski odgoj, vatrogastvo i ustanove kulture, te ostale osnovne potrebe građana, koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. 

Ukoliko bi zaista došlo do ukidanja prireza, onda bi unutar državnog proračuna trebalo pronaći dodatna sredstva jedinicama lokalne samouprave, prije svega za predškolski odgoj i vatrogastvo, te dijelom i za održavanje komunalne infrastrukture, koje se inače financira iz prihoda komunalne naknade, a koja često puta nije dovoljna za sve potrebe. O tome je Domitrović za Kaportal rekao:
„Tako je na Grad Ogulin prebačeno pet županijskih cesta u derutnom stanju koje je potrebno temeljito obnoviti. Pri tome je na nas prebačen i most u Lomostu koji se raspada. Samo obnova ovog mosta će koštati milijune kuna. Sve više se obveza nameće gradovima i općinama, dok im se istovremeno uzimaju prihodi, dok se s druge strane država ne odriče svojih prihoda koji iz godine u godinu rastu“, poručio je Domitrović.

Ujedno je rekao, kako pozdravlja svako porezno rasterećenje građana, međutim, ne ako se ono provodi isključivo na teret gradova i općina koje su već ostale bez dijela prihoda kad je Vlada povećala neoporezivu osnovicu na plaće.

Dođe li do ukidanja prireza, Grad Ogulin će na godišnjoj razini izgubiti oko 1,5 milijuna kuna prihoda, a to će se sigurno negdje dobro osjetiti.

Sasvim je jasno da se i Mandić i Domitrović brinu za svaki euro, jer im je posao brinuti o gradskoj blagajni, ali treba spomenuti da je od nešto preko 500 lokalnih jedinica, njih 250 već, samoinicijativno ukinulo prirez, odnosno nema ga.

A treba reći i to, da je Vlada u dosadašnjim krugovima porezne reforme građane i gospodarstvo rasteretila za oko 11 milijardi kuna, a otprilike isti iznos usmjeren je prema lokalnoj upravi.

Što se pak ukidanja prireza tiče, ministar Butković je novinarima rekao, da se na razini Vlade razgovaralo o tome, ali da su to još uvijek samo razgovori.

 

11. 5. 2023.

Nebojša Magdić