JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA DR. MARIJU MAZOR.

Kategorija: OGULIN

Prošli tjedan sam malo gnjavio s košarkom, pa mi je promaknula informacija o još jednom uspjehu dr. sc. Marije Mazor, iz Centra za Proteomiku.  Pred dvije godine Marija je dobila priznanje za najbolju mladu znanstvenicu, za temeljne medicinske znanosti u 2021. godini, a svojim radom prepoznata je i u međunarodnim krugovima.

17. ovog mjeseca, slijedi još jedno priznanje. Marija je nagrađena nagradom “Borislav Nakić”, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, za najbolji znanstveni rad objavljen u 2021.

Rad se bavi istraživanjem patogeneze Citomegalovirusa u jajnicima te kako navedena infekcija utječe na plodnost i održavanje trudnoće. U radu koji je objavljen u prestižnom časopisu “Immunity” koji trenutno ima faktor odjeka 43.7. autorica zajedno sa kolegama objašnjava detaljne mehanizme koji sudjeluju u obrane jajne stanice od Citomegalovirusne infekcije te tako osiguravaju zaštitu plodnosti. Uz navedeno, ovaj rad po prvi put do sada daje detaljan uvid kako ovaj virus može ugroziti trudnoću i dovesti do pobačaja.

Marija Mazor, osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Ogulinu. Studij započinje na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, studij Molekularne biologije. U francuskom Orléansu je doktorirala, te se nakon doktorata vraća u Hrvatsku i zapošljava na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Svoje djetinjstvo provela je u Trošmariji, sve do odlaska na studij, a Trošmarce posebno  veseli činjenica, da je Marija jedna od onih, koji su, i dalje vezani uz njihovo malo, pitoresknu mjesto.

Čestitke Mariji i njezinoj obitelji, i u daljem radu, mnogo, mnogo uspjeha.

27. 3. 2023.

Nebojša Magdić