RETENCIJA - BRLJAVA OKO GRAĐEVINSKIH DOZVOLA.

Kategorija: OGULIN

"Umoran sam prijatelji, umoran, i od žena i od vina, umoran, ko da mi je tristo godina". A najviše umoran od naše Retencije.

Malo se u ovom uvodu šalim, kradući Stavrosu tekst njegove pjesmice, a zapravo bijesnim, i najradije bi pred vas istresao svoj bogat i raskošan repertoar psovki. Razlog – retencija. Projekt o kome sam do sada napisao toliko, da bi u knjigu stalo. Zadnje je vrijeme sve krenulo dobro. Poslovi su obavljeni kvalitetno i u rokovima, i mnogi Ogulinci, kojima je Dobra  u podrumima i kućama redoviti, ali neželjeni gost, koji  iza sebe ostavlja iz godine u godinu sve veću štetu, trljali su ručicama, zadovoljni što sve ide ka kraju. Al' ne lezi vraže. Opet problem.

Samo da ukratko podsjetim. Da ne muljamo i da svima bude jasnije. Projekt „Retencija Ogulin“, podijeljen je u četiri faze. Prva je zgotovljena faza III – Izgradnja zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj, i nakon toga, završena je prošle godine i faza I – Radovi na pregradnom mjestu retencije.

I sa fazom II i IV sve je, činilo se, išlo po planu. Faza II je – Izgradnja  zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, a faza IV je – Izgradnja brane retencije s pripadajućim objektima. Na natječaju je, za obije preostale faze,  posao  dobila tvrtka Swietelsky d.o.o, koja je već radila na  pregradnom mjestu retencije.

I sve pet. Svi zadovoljni, svi radosni. Rok završetka ovog, 185 milijuna kuna vrijednog projekta - 31. 12. ove godine. I tada naše brige i strahovanja prestaju. Možemo, mirno spavati. Međutim, onda se, uvijek spreman za udariti packu vladajućima, poput zloguke ptice na prošloj sjednici Županijske skupštine, pojavio Ivan Vuković – Banana. Da mi pokvari dan. Osvrnuo se sasvim opravdano na rad javnih poduzeća, spomenuvši praksu, kako se provode postupci javne nabave, bez da bi se prije toga ishodila građevinska dozvola.

I odmah se oglasilo zvono za uzbunu, u mojoj već paranoičnoj glavi,  jer u pitanju je i Retencija Ogulin.  Izvođači su posao na natječaju dobili,  uručeni su im i ugovori za fazu II i IV, ali što je s građevinskim dozvolama.  I što mi preostaje, nego okrenuti „čarobni“ broj, i saznati što nam slijedi.

Građevinska dozvola za fazu II, a radi se o zaštiti željezničke pruge, stvarno još nije izdana. Bananini pajdaši iz Hrvatskih željeznica, već tri puta su mijenjali projekt, kao da se radi o kompliciranom slijetanju na Mars, a ne o običnom, armirano betonskom zaštitni zidu, koji će osiguravati prugu kako za visokih voda ne bi došlo do njenog oštećenja. Taj projekt obuhvaća i gradnju konstrukcije nadvožnjaka iza kolodvora Ogulin. Sve ukupno stoji 7,9 milijuna eura.  Reče mi moj izvor informacija, da je sada ispoštovano sve što su iz Hrvatskih željeznica tražili. Ako se još nekog vraga „štrekari“ ne sjete.  Iskreno se nadam, da će čuvena hrvatska administracija, posao oko izdavanja građevinske dozvole, obaviti nešto ažurnije. Za to vrijeme radnici tvrtka Swietelsky d.o.o, mogu obavljati pripremne radove i uređivati gradilište.

I na kraju ipak, malo dobrih stvari. Što se tiče faze IV – Izgradnja brane retencije s pripadajućim objektima, tu na sreću nema nikakvih problema. Građevinska dozvola je izdata a počeli su pripremni radovi oko uređenja samog gradilišta.

Pa se nadajmo, da će rokovi ipak biti ispoštovani i da se neće kasniti.

8. 3. 2023.

Nebojša Magdić