ZIMSKE RADOSTI

Kategorija: OGULIN

Snijeg koji nas je „iznenadio“ u zadnjem tjednu siječnja, napravio je pravu pomutnju na društvenim mrežama. Ajde da je pao na Zavižanu dobro, ali bezobraznik jedan, padao je sredinom zime po cijeloj Hrvatskoj, po našoj lijepoj obali,  po našim otocima, a u našem dragom gradu, napravio je pravi kolaps.

Kod nas se odmah, i u čišćenje snijega, uplela neizbježna politika. A snijegu se jebe za politiku. Pada on ne mareći ideološke simpatije. Jedni, i to oni koji malo naginju lokalnoj vlasti kažu – sve je O.K. Čišćenje odlično. Nikad bolje. Oni pak, koji razmišljaju svojom glavom, a takvih je ovaj puta, bez obzira koju stranku simpatizirali, velika većina. Oni sasvim realno ukazuju u loše obavljen posao. Koliko pamtim, a pamtim dugo, nikada snijeg nije izazvao ovakve probleme. I da se odmah ogradim. Ni za vrijeme HDZ-a, ni za vrijeme SDP-a, nije bilo kao prošlog vikenda.   

Ponukan mnogim prozivanjima, na fejsu se dragim Ogulincima obratio i moj najmiliji lokalni političar, dragi gradonačelnik Grumfek. Najprije se ispričao onima koji su imali problema sa snijegom a onda objasnio:

 

„Ovom prilikom želim demantirati komentatore na društvenim mrežama, snijeg nas nije iznenadio jer sve predradnje za čišćenje, posipanje i održavanje nerazvrstanih cesta na području grada Ogulina su na vrijeme odrađene. Još 2019. godine proveden je postupak javne nabave za održavanje nerazvrstanih cesta na području grada Ogulina temeljem kojeg je potpisan Okvirni sporazum na četiri godine sa SVIM izvođačima koji su se javili za poslove čišćenja snijega i posipanje cesta na navedeni natječaj. Temeljem okvirnog sporazuma u 12. mjesecu 2022. potpisani su ugovori sa SVIM izvođačima iz navedenog okvirnog sporazuma za obavljanje poslova čišćenja i posipavanja za zimsku sezonu 2022/2023.“

 

Sve je dakle odrađeno kako treba, u što ne sumnjam, ali ostaje dilema, kako nas je onda zadesio taj snježni kolaps. Bilo je 59 cm. snijega i nismo mu se uspješno suprostavili. Kako to ?

Pa da se malo podsjetimo.  13. na 14. siječnja 2013. godine, u Ogulinu je za jedan dan palo rekordnih 76 cm snijega, što je zabilježila i najpoznatija svjetska TV postaja – CNN. Na vlasti u gradu HDZ. I problema poput ovih, nije bilo. Sve je štimalo.

U Ogulinu, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1949. godine, najveća je visina snijega zabilježena za Dan žena, 8. ožujka 1955. Napadalo ga je 118 cm. A 27. veljače 2018. taj je rekord dostignut. Visina snijega službeno 118 cm ali bila je i viša. Na vlasti u gradu SDP. I sve je opet štimalo.

Što se dogodilo ove godine i tko je krivac, nije jasno. Objašnjenje dragog Grumfeka je na staklenim nogama, jer očito nešto nije štimalo. I umjesto da detektira krivca, pokaže prstom i kaže „evo ovaj je zajebo stvar“, gradonačelnik u svom stilu, kao pomalo uvrijeđen komentarima, prepotentno dodaje:

 

„Ovim putem pozivam sve “stručnjake i znalce” sa društvenih mreža da do iduće godine nabave strojeve i opremu za čišćenje snijega, te se jave na javni natječaj koji će biti otvoren od strane grada te se uključe u čišćenje. Korist bi bila zasigurno dvostruka, grad bi u kratkom vremenu bio očišćen, a i zaradili bi „dobre pare“.

 

I tako nas gradonačelnik uvjerava da je sve bilo u redu, samo da mi to glupi Ogulinci još ne vidimo. Kao što nas Vlada uvjerava da živimo bolje, ali to još nismo shvatili. Ne bih više lamentirao. Samo ću spomenuti stanje. Glavna gradska ulica, Frankpanska, očišćena nikako -  idealan teren za off road. I za vježbanje amortizera i federa. I tako ostale ulice u središtu grada. Kakvo je stanje dalje, saznajemo od ogorčenih građana, koji su ralice čekali ko ozeb'o sunca. Ili ih nije bilo ili su debelo kasnile.

A u gradu još jedan, i veći problem. Najbolje će vam stanje pokazati fotkice koje sam snimio jučer. Pratio sam unuku u školu, kamo inače ide sama. Ali na putu do škole, svi su pločnici bili neočišćeni pa su se dječica morala kretati po kolniku. Bogu hvala što netko nije završio pod kotačima automobila. Nogostupe su do pred par godina čistili radnici SKG. Sada ne čisti nitko. Nogostupom kroz Preradovićevu i Bolničku, nemoguće se kretati, jer osim snijega koji je pao, zatrpani su hrpama snijega koje su ralice nabacale s kolnika.

A da nebi krivca tražili samo u Gradu, potražimo ga malo i kod nas građana. Naime, u Odluci o komunalnom redu, regulirane su obveze vlasnika zgrada i poslovnih prostora, kada je čišćenje snijega u pitanju. Barem je tako bilo. Rijetki su koji se tih obveza pridržavaju. A predviđene su i kazne. Koje nitko do sada nije platio. Jer nije ni prijavljen ???.

Meni je davno, davno, ko nadobudnom mladom novinaru gospodin Juco Goldner rekao:


„Čujem mladiću kako protestirate što se ne čisti snijeg. Vidite, mi svoju trgovinu u onoj staroj Jugoslaviji, nismo smijeli otvoriti, sve dok snjeg nije bio uklonjen u cijeloj dužini zgrade gdje je bila trgovina“.

 

O Bože moj. Sve mi dođe nekako da zaplačem za kraljevinom Jugoslavijom sad

Problem kamo sa snijegom. Odvoz poskupljuje čišćenje.crying

Parkirani automobili velik problem. Kako ovdje očistiti ?no

Tko čisti ispred svoje kuće. NITKO. Tko je platio kaznu ? NITKO. no

Zatrpan nogostup.......šetaj kolnikom i strahuj.crying

Kako doći do gumba na semaforu . NIKAKO.surprise

Očišćeno pred poslovnim prostorom.yes

Još jedan dobar primjer. Čisto pred Ljekarnom i Trokatnicom.yes

Bolnička. Ispred staračkog doma sad

Čisto pred Foto Mirom yes

Ulica J.B. Jelačića. Probajte proći ovin nogostupom.no

Poslovni prostor Mane. U onoj  prastaroj Jugi nebi mogli otvoriti prodavaonicu dok ne očiste.no

Ni lijevo ni desno na nogostup, već po kolniku.no

 

I dalje "ulicom pjesnika" (P.Preradović) samo po kolniku.  Vidite kako je očišćen nogostup za pješake. Pa  ti Nešo pazi na dite.no

Preradovićeva kod "Gavranovića".no

Bolnička. Korak po korak. Oho, pa može se malo i nogostupom.surprise

Kod Kopšive. Prolaz uzak ali ipak dovoljan.yes

Pa ti pokušaj dohvatiti dugme na semaforu.no

Čarobna bjelina nogostupa. Nemoj da tko slučajno to očisti. Grehota.sad

Popreko do škole uz stadion. Nema prometa.surprise

Još samo malo zimske idile u Bolničkoj.crying

A što da vam kažem. I sami vidite.

Još malo uživanja na putu u bolnicu.cryingcryingcrying

 

25. 1. 2023.

Nebojša Magdić