ŠUMSKE KRAĐE, UBUDUĆE PRIORITET POLICIJE.

Kategorija: OGULIN

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, izvješće o radu PU karlovačke, prezentirao je načelnik Darko Car.  Govorio je o nezakonitim migracijama, o turističkoj  sezoni, i prometu, te posebno istaknuo, kako će policiji ubuduće biti prioritetni zadatak zaštita šuma od krađa.

U svom prvom javnom nastupu otkada je prvi čovjek Policijske uprave KŽ, Car je ocijenio da je sigurnosno stanje u županiji izuzetno povoljno.

Najavio je i, da će njegovim policijskim službenicima šumske krađe biti jedan od prioriteta u dijelu općeg kriminaliteta.

„Te šumske krađe graniče s pustošenjem šuma i povezane su i s nezakonitom eksploatacijom drvne mase“, rekao je Car i pri tome pozvao sve nadležne inspekcijske službe, da zajednički s policijom spriječe takva djela, jer to nije samo problem policije.

Koliko su šumske krađe uhvatile maha i kolike su ogromne količine drva pokradene, teško je pojmiti. Spomenuti ću samo svoj primjer. U predjelu Krpela, iza križa, moja je obitelj imala hrastovu šumu. Cerje smo zvali taj dio. Kažem imala, jer od šume nije ostalo ništa. Moram priznati i velik dio svoje krivice,  jer šumu zadnjih 30 godina nisam nijednom obišao. Moram i priznati da je to neoprostiv nemar prema onom što mi je djed ostavio u nasljeđe.

„Kaj ne pripaziš, kradu ti iz toje šume“, upozoravali su me Žegarani, spominjući i tko to čini.

Pitam čovjeka iz Šumarije zaduženog za taj dio i kaže mi:

„Ma daj. Budi bez brige, sve je u redu“.

Da bi mi onda nedavno, jedna posebno energična žena, javila kako je moj dio šume, gotovo sav posječen, i pri tome navela i ime čovjeka koji je to učinio. Isto je učinio i njoj, ali ona agilna i uporna, uspjela je da joj vrati pokradena drva.

Pitam sada ponovno čovjeka iz Šumarije zaduženog za taj dio:
„Dobro, rekal si mi da je sve u redu, a kako sad“.

A čovjek kaže:
„ E, to je bilo onda“ !!!!!!!

I što na sve reći. Ja ovako nemaran, i ne znam koliko sam šume imao -  50, 100, 500 kubika. Koliko bilo da bilo, trebalo je ta pokradena drva dovesti nekamo a da nitko ne vidi. Nisi ta drva mogao staviti u prtljažnik automobila. Moralo se ići traktorom. A traktor je mogao ići samo po javnoj prometnici. I biti svima vidljiv. Pa se pitam,  kako se to netko godinama komotno vozi kroz Žegar i grad s ukradenim drvima, a da ga nitko, ama baš nitko, u toj prljavoj raboti ne sprijeći. Recimo policija, ili nekakve inspekcijske službe, koje spominje načelnik PU, Darko Car. Njegova konstatacija da „te šumske krađe graniče s pustošenjem šuma i povezane su i s nezakonitom eksploatacijom drvne mase“, ostavlja samo gorčinu. Zar smo tako nemoćni u zaštiti građana ?.  Poslije krađe drva, pitam se, što će nam "majstori", slijedeće "maznuti".

2. 12. 2022.

Nebojša Magdić