UREĐENJE TRGA DR. FRANJE TUĐMANA

Kategorija: OGULIN

Pred više od dva desetljeća, imali smo pokraj željezničke stanice park. Lijep, uređen, s klupama, na kojima se je putnik namjernik mogao malo odmoriti,  čekajući svoj vlak, a klinci iz okolnih zgrada tamo, provodili bezbrižne dane djetinjstva.

Onda,  tražeći gdje bi mjestili autobusni kolodvor, ondašnji gazde grada, došli na ideju da ga izgrade upravo na tom mjestu. I unakaze iznimno lijep prostor.

Kada se netko, od ondašnje gospode HDZ-a sjetio da svom osnivaču, i prvom hrvatskom predsjedniku, moraju na neki način odati priznanje, odlučili su da mu daju trg. Ideja dobra – odabir lokacije, katastrofa. Trgom je proglašen devastiran prostor, u koji su ušli bivša vojna zgrada, Dom željezničara i novi autobusni kolodvor.  I dali trgu ime – dr. Franje Tuđmana.  Nemaštoviti, kakvi su već bili,  za prvog predsjednika Hrvatske, nisu ni mogli ni znali odabrati nikakvu bolju lokaciju.

I onda,  valjda da bi malo popravili stvar, odlučeno je da se na preostalu livadicu, postavi i bista dr. Franje Tuđmana. Na svečanosti 7. studenoga 2003. godine, bistu je otkrio tadašnji predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader.

I tako je tu, na tom neuglednom mjestu, bista prvog hrvatskog predsjenika, brojala svoje dane. A i takva, gotovo neprimjetna i neugledna, nekome je smetala, pa je pod plaštom noći, neki primitivac zadojen mržnjom, otkinuo glavu s biste.  Nije se  čuditi tom vandalskom postupku, jer su već prije, neki SDP-ovi gradski vijećnici, prijetili bacanjem Tuđmanove slike u Dobru. Pa kad može slika u Dobru, može i glava s biste u travu.

Livadica na kojoj je bila bista, u privatnom je vlasništvu ogulinskog poduzetnika Branka Bertovića, vlasnika obrta Bertović instalacije, koji ju je poklonio Gradu, sa željom da se taj prostor primjereno uredi.

Inače, ono malo travice oko biste kosili su radnici SKG-a, a brigu oko uređenja okoliša spomenika, vodile su članice Zajednica žena HDZ, Katarina Zrinska Ogulin.

A da bi ipak prvom predsjedniku iskazali dužno poštovanje, ovih dana započeli su radovi oko uređenja trga, točnije, prostora oko biste.  Idejno rješenje za uređenje napravila je tvrtka Semmelrock, a radove koji su financirani iz gradskoga proračuna izvodi Lidar d.o.o iz Ogulina. Vrijednost radova je 65.481,25 kn s PDV-om. Dakle, Grad financira. Mudro. Lukavo. Nije loše i na predsjedniku dobiti koji politički poenčić.laugh

Ajde dobro. Valjda je Njofra to zavridil.

Nekom pravo, nekom krivo. A takvi smo. No ovo će biti još jedan lijepo uređen detaljčić i gradu.

A vidi Sandija. Od spomenika do Remetinca. Jeben neki politički put.

19. 11. 2023.

Nebojša Magdić