PERVANOVO SE ŠIRI

Kategorija: OGULIN

Svako malo, pa nešto o Pervanovu. Uvijek nešto novo. Vlasnik Pervanova, Darko Pervan, u Hrvatsku je do sada uložio preko dvije milijarde kuna.
 


Cijela priča počela je u Ogulinu 2016. godine. Kontroverzni riječki poduzetnik Jozo Kalem, dvije godine prije preuzeo je od generala Miljavca posrnulu tvrtku PM Lignum, te Tehno-drvo, odnosno bivšu Česmu, od Hrvatskih šuma. Posrnule tvrtke doveo je u red a već tada su, oni dobro obavješteni, tvrdili da ih je pripremao samo za preprodaju. Tako je i bilo. Švedska tvrtka Pervanovo Invest AB, čiji je vlasnik Darko Pervan, Šveđanin hrvatskoga podrijetla, kupila je od Kalema Tehno-drvo d.o.o. s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu. Nova tvrtka dobiva naziv Bjelin, po početnim slovima Bjelovara i Ogulina, i što je nama važno, sa sjedištem u našem gradu.

Pervan na tome ne staje. Domoljubni osjećaj, bio je razlog, što je razvoj svoje tvrtke u Hrvatskoj, želio nastaviti ulaganjem u Vukovar, simbol obrane i hrvatske slobode. No tu se vukovarski lokalni čelnici baš nisu iskazali, „Šetali“ su Bjelinove ljude od lokalnih do državnih institucija, i oni su digli ruke od svega. Pervn tada ulazi u investiciju gradnje najveće tvornice podnih obloga na svijetu, u ogulinskoj Poduzetničkoj zoni, pa kupuje tvornicu furnira u Otoku kraj Vinkovaca a zatim i Spačvu – najveću tvrtku drvne industrije u Slavoniji. I konačno ovih dana, nova investicija.

Grupacija Pervanovo, u čijem sastavu se nalaze društva Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj, potpisao je putem svoga društva kćeri, Välinge Croatia, ugovor o stjecanju kontrolnog paketa dionica hrvatskog društva za proizvodnju namještaja Spin Valis. Završetak transakcije očekuje se nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

O svemu malo više rekao je izvršni direktor Välinge Croatia, Nikola Paić:

„Takvo preuzimanje grupaciji Pervanovo, omogućava brže postizanje internih ciljeva proizvodnje namještaja, koji upotrebljava Välingeovu klik-tehnologiju. U isto vrijeme Spin Valisu omogućava da proizvodnju još više koncentrira u finalne proizvode najvišeg stupnja dodane vrijednosti“.

Spina Valis nam je reletivno nepoznata tvrtka, barem na ogulinskom području.

"Nebi se s time složio. Spin Valis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača masivnog namještaja sa dugogodišnjom tradicijom. Proizvodnja također uključuje proizvodnju elemenata, lijepljenih ploča, briketa i proizvodnju električne i toplinske energije dobivene iz biomase te solarnih panela. Spin Valis, ima svoje sjedište u Požegi. Mogu stoga malo s ponosom reći, zapravo ponoviti riječi vlasnika Pervanovo Investa, g. Pervana, da smo uspješno zaključili i ovo peto preuzimanje u Hrvatskoj. Na svim preuzetim lokacijama ( Ogulin, Bjelovar, Otok, Vinkovci ) izvršena su velika ulaganja u novu tehnologiju, zgrade i strojeve“.

Kakvi su vam dalji planovi ?

Nastavit ćemo ulaganja u Spin Valis s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi. Uvest ćemo Välingeovu jedinstvenu i visokosofisticiranu tehnologiju klik-namještaja u velikom opsegu, i koordinirati preradu drva s ostalim društvima iz naše grupacije u Ogulinu, Bjelovru, Vinkovcima i Otoku”.

Stjepan Vojinić, glavni direktor drušštva Bjelin Industries, o tome što im znači preuzimanje Spim Valisa, kaže:

„Preuzimanje društva Spin Valis značajno će povećati našu proizvodnju i prodaju, a broj zaposlenih povećat će se na ukupno 2300. Svojim smo investicijama u Hrvatskoj do sada omogućili stotine novih radnih mjesta i svi su naši pogoni vrlo moderni i učinkoviti. Koordinacija proizvodnje i prodaje znatno će povećati profitabilnost, osobito kada je riječ o hrastovim proizvodima kao što su masivni namještaj, troslojni parket, masivni parket,
lamele, furnir, elementi, lijepljene ploče, pelet i briket. Na europskom tržištu hrastovih proizvoda već držimo snažnu poziciju, a ona će još više ojačati kada naše nove investicije u proizvodnju drvenih podnih obloga Woodura te u nove proizvodne kapacitete furnira u Bjelin Spačvi i Bjelin Otoku tijekom 2023. i 2024. postanu operativne. Također važno je istaknuti da akvizicijom Spin Valisa snažno ulazimo i u proizvodnju zelene električne i toplinske energije koja će dodatno doprinijeti održivosti naših proizvoda”.

Vlastita proizvodnja klik-namještaja, uvjereni su, ojačat će kapacitete istraživanja i razvoja, te otvoriti tržište za novu primjenu klik- namještaja. Osim nove proizvodnje podova visokog kapaciteta na temelju tehnologije Woodura u Poduzetničkoj zoni, planiraju investirati i dalje, i to u novu tvornicu pločastog materijala u Ogulinu, koja će njihovu buduću proizvodnju podova i namještaja, učiniti još integriranijom i isplativijom.

Nikola Paić - Spin Valis kupljen s ciljem da se on razvije u jednog od vodećih proizvođača namještaja u Europi.

Stjepan Vojinić - kvizicijom Spin Valisa snažno ulazimo i u proizvodnju zelene električne i toplinske energije.

15. 11. 2021.......nisam siguran za godinu - 21. ili 22.

Nebojša Magdić