REFORMA ZDRAVSTVA. SPAJANJE OGULINSKE I KARLOVAČKE BOLNICE.

Kategorija: OGULIN

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti pušteni su u javnu raspravu koja će trajati mjesec dana. Građani se s pravom pitaju, jesmo li konačno krenuli u ozbiljnu i itekako nužnu refomu zdravstva? Sustav grca u dubokim dugovima. Samo naša bolnica duguje oko 70 milijuna kuna. Pacijenti strahuju da bi se promjene mogle prelomiti preko njihovih leđa jer bi im zbog štednje mogle biti uskraćene terapije i potrebni lijekovi. U javnu su raspravu puštena dva zakonska prijedloga - koja predstavljaju prvi korak u reformi. Ekskluzivno za Dnevnik o nekim detaljima govori ministar zdravstva Vili Beroš.

" Zakoni su na neki način početak provođenja ove reforme, njihova implementacija će biti prvi korak, prva poluga, nakon toga slijede neke druge jednako važne poluge, a to je, recimo, u sljedećoj godini izmjena mreže javnozdravstvene zaštite. U prvom redu, nekakav opći cilj je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u fokusu", rekao je ministar Beroš.

Prijedlogom izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti jača se uloga domova zdravlja, a predviđeno je i smanjivanje njihova broja tako da bi ubuduće svaka županija trebala imati jedan dom zdravlja koji bi pružao veću mogućnost specijalističkih pregleda.

U Karlovačkoj županiji će, navodi Kaportal,  tako umjesto dosadašnjih šest domova zdravlja u organizacijskom smislu biti samo jedan, dok će vrlo izgledno postojeće ustanove u Karlovcu, Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju i Vojniću ostati ispostave. 

Reformom se očekuje da će se u domovima zdravlja posljedično zaposliti više specijalista ili da će se sklapati ugovori s bolnicama o radu njihovih specijalista "na terenu".

Ravnatelj doma zdravlja dobit će ovlasti organizacije primarne zdravstvene zaštite na svom području, a uključivanjem bolničkih specijalista u domove zdravlja povećat će se dostupnost njihovih usluga.

Županijske bolnice postaju državne

Najznačajnija novina je prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama sa županija na državu, tako da će sve bolnice, izuzev specijalnih, postati državne. Svaka županija imat će samo jednu opću bolnicu te se predlaže funkcionalna integracija bolnica.

Prema predloženoj reformi u Karlovačkoj županiji tako će doći do objedinjavanja karlovačke i ogulinske bolnice, koja će ujedno postati državna, dok će Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa ostati pod ingerencijom Županije. 

Otvara se i mogućnost pojedinim bolnicama da se organiziraju kao centri izvrsnosti za pojedine bolesti, dijagnostičke i terapijske postupke, uvodi se načelo kvalitete, umjesto kvantitete, a kao važan cilj navodi se jednaka dostupnost zdravstvene zaštite u svim dijelovima Hrvatske.

Županije i dalje zadržavaju svoja osnivačka prava nad domovima zdravlja, zavodima za hitnu medicinu i zavodima za javno zdravstvo.

Novine se uvode i u Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji će biti nadležan i za sanitetski prijevoz i telemedicinu. Donijet će se i Mreža hitne medicine i sanitetskog prijevoza te će se pravilnikom urediti njihova organizacija.

 

20. 10. 2022.

Nebojša Magdić