RETENCIJA OGULIN - NA REDU SU DVIJE ZAVRŠNE FAZE.

Kategorija: OGULIN

Krajem srpnja, raspisan je natječaj za II. i IV. fazu Retencije Ogulin. Radi se o izgradnji zaštitnog zida uz željezničku prugu Zagreb – Rijeka (faza II) ,  i gradnji brane (faza IV), ukupne vrijednosti od 100 milijuna kuna. Natječaj  je završen, i od četiri tvrtke koje su se na natječaj javile, izabran je najpovoljniji izvođač. Slijedi sada potpisivanje ugovora, što bi, ako sve bude u redu, trebalo biti zgotovljeno do kraja ovog mjeseca. Ogulinci bi na sve rekli – „ u dobi smo“.

Ovime su zapravo stvoreni uvjeti, da čitav posao bude po planu, zgotovljen do kraja iduće godine.

Da podsjetim, do sada su završene dvije faze: izgradnja zaštitnog objekta ribogojilišta Vitunj, i radovi na pregradnom mjestu retencije, što je koštalo oko 60 milijuna kuna. Sada slijedi izgradnju brane s pripadajućim objektima (faza IV). Visina brane je oko 17 m, širina u kruni oko 5 m, a dužina brane je 495 m. Retencija je kapaciteta, 6,27 milijuna m3.

Pored izgradnje brane, ide i faza II. To je izgradnja zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor. Još će biti potrebno izmjestiti vodovod, dalekovod i pristupnu cestu.

Projekt u Ogulinu jedan je od 60 velikih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj koji su u raznim fazama realizacije, a vrijedni su 25 milijardi kuna, i svi oni bitno podižu hrvatske standarde u vodoopskrbi i odvodnji.

Za projekte zaštite od poplava, odnosno štetnog djelovanja voda na raspolaganju je 1,3 milijarde kuna, što ne bi bilo moguće da Hrvatska nije članica Europske unije.

Izgradnjom brane smanjit će se poplavni rizici za grad Ogulin, te ublažiti vodni valovi velikih voda na ovom području.

Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova.

 

P.S.

Prodajem pumpu za vodu. Javiti se 31. prosinca 2023. winksmileylaugh

 

11. 10. 2022.

Nebojša Magdić