ŽIVOTNO PITANJE -- CRVENO ILI BIJELO POLJE

Kategorija: OGULIN

Bijelo ili crveno polje? Ej, pitanje je to od životne važnosti u Lijepoj našoj. A ne banalnosti kakve su afera INA, kakve „maznute“ milijarde, kakva korupcija, kakav rat u Ukrajini, kakav kremeljski patuljak Putin, kakav Vučić i ruska nafta, kakva nuklearne prijetnja.
To što živimo na rubu siromaštva, to što jadnici kopaju po kontejnerima, to što nam najmlađi stručni kadrovi brišu put Irske, Švedske, Njemačke, i što su se poput rakove djece raspršili Europom, ostavljajući možda i zauvijek Hrvatsku, nama je tako malo važno. Polje ljudi moji – POLJE CRVENO ILI BIJELO , nama je najvažnije. Zapravo, važno nam je kao uzrok podjela, jer koji bi se krasni k...c slagali i živjeli u toleranciji i ljubavi, kada se možemo tako lijepo žestoko svađati, dijeliti, mrziti, oko boje prvog polja na grbu. Ljevičari, u koje mahom ubrajaju one koji su protiv prvog bijelog polja, u ovom besmislenom sukobu su puno aktivniji. To prvo bijelo polje, naprosto im udara u glavu. Ali desničari žustro brane tu bjelinu u grbu. Pa smo se opet, po tko zna koji puta, zakrvili a javnost je ponovno zaokupila dilema - je li taj grb, hrvatski povijesni grb, ili je pak riječ o evokaciji, prizivanju NDH? Stručnjaci koji se time bave su složni. Obije varijante su povijesne. Nekada su te varijante, te razlike u položaju polja, bile potpuno nevažne. A sada su nam, odjednom postale životno važne. U svemu je tragično, što je, kao rezultat naših podjela, za jedne grb s prvim bijeli poljem ustaški, a ne hrvatski povijesni grb. Na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu, koja je građena u 14. stoljeću, samo da spomenem taj primjer, hrvatski je grb s prvim bijelim poljem. Da li je povijesni, ili ustaški. Pa mi je sada, kad malo progruntam, i sv. Marko, „zericu“ sumljiv. Je li svetac bio vizionar, ili ustaška avangarda. Predlažem da pogledate nekoliko sličica grbova iz prošlih vremena. Nećete biti pametnij, ali da će te se i da polje blesavo držati svojih stavova, to sam siguran. Za one, koji, kad vide prvo bijelo polje „dobiju mlade“, evo mala povijesna foto galerija.
Na slikama hrvatski grbovi s prvim bijelim poljem: krov crkve sv. Marka u Zagrebu, pokal Hrvatskog nogometnog saveza za kup, zastava Hrvatskog sokola - Budva iz 1914. godine, slika iz 1945 - partizani sa zastavom na kojoj je prvo bijelo polje ulaze u Karlovac, Tito govori, a iza njega grb Hrvatske, s opet prvim bijelim poljem.
Možda je, gruntam si u glavi ovako pametan, u pravu Vučić, kada šizofreno cijelu vlast u Hrvatskoj, pa i Plenkija, proglašava ustašom.
A da ipak po ovom pitanju malo spustimo loptu, i da se ipak malo prihvatimo pametnijeg posla. Mislim da bi na to bilo korisno.
 
 
 
 
 
7. 10. 2022.
Nebojša Magdić