30.GODIŠNJICA DOGOVORA O OČUVANJU MIRA U GORSKOM KOTARU.

Kategorija: OGULIN

Pred 10-ak dana dobio sa poštom presliku pozivnice, u kojoj se vidi, da Srpsko narodno vijeće, danas, 6. srpnja, u Vrbovskom organizira obilježavanje 30. godišnjice potpisivanja Dogovora o očuvanju mira u Gorskom kotaru. Naime, na današnji dan, 1992. godine, potpisan je taj Dogovor u kome su stvorene, kako se navodi u pozivnici:

  „pretpostavke za očuvanje Gorskog kotara, odnosno tadašnjih općina Vrbovsko i Ogulin, kao multietničkih i multikulturnih zajednica unutar Republike Hrvatske. Time se pokazalo da je stanovnuštvo ovog kraja, kako hrvatske tako i srpske i drugih nacionalnosti, bilo opredjeljeno za mirno rješavanje svih otvorenih pitanja, unatoč ratnim sukobima koji su se u tom vremenu događali  pojedinim dijelovima Hrvatske i bivše Jugoslavije“.

U potpisu pozivnice – predsjednik SNV Milorad Pupovac.

Uz puno uvažavanje g. Pupovca,  koji je zajedno s tadašnjim ministrom Boljkovcem radio na traženju mirnoga rješenja hrvatsko-srpskih sukoba na Banovini i u Gorskome kotaru, ne mogu se oteti dojmu da naš dragi Pupi, jedan događaj nastoji nazvati drugim imenom. Jer što se ustvari obilježava, gotovo svi znamo.

Taj sporazum, koji se sada ide slaviti, bila je ustvari predaja oružja ondašnjih mjesnih zajednica Drežnica, Jasenak,  Gomirje i Srpske  Moravice. Tada su iz tih mjesnih zajednica predali hrvatskoj strani oružje, koje im je helkopterima prenosila JNA,  iz vojnog skladišta u Oštarijama dopremljena su tri vojna kamiona (dva od 8 tona i jedan od 5 tona nosivosti) oružja, oruđa, municije za iste i druge opreme. Iz tog kontingenta naoružavali su se vojni obveznici Gomirja, Brestovca, Vitunja, Ponikava i Popova sela, a djelimično Jasenka i Drežnice. (Izvor:Plašćanski bilten)

I to je to. Nemojmo sada pisati neku novu povijest i o svemu stvarati krivu sliku. Ne nakakav Dogovor, nego predaja oružja, kada se pobunjeni Srbi shvatili, da neće ništa biti od spajanja  Srba na ličkom prostoru, preko Josipdola, Ogulina i Saborskog, sa Srbima u Gorskom Kotaru, jer, kako je zapisao Mile Pešut – urednik „Plašćanskog biltena“ (tiskovine pobunjenih Srba) – „neće valjda Plaški ostati zapadna granica Krajine“.

Dakle ukratko - da u to vrijeme Hrvatska vojska, zajedno s policijom nije ojačala, nije se naoružala i da međunarodno Hrvatska nije priznata, nebi došlo do nikakvog Dogovora o očuvanju mira u Gorskom kotaru. To što se velačas obilježava u Vrbovskom, trebamo nazvati drugim imenom.

Ovom skupu koji počinje u 19, oo sati, nazočiti će Milorad Pupovac ispred SNV, Stjepan Mesić, ex predsjednik, Siniša Tatalović i Čedomir Višnjić - SKD Prosvjeta, te župan Zlatko Komadina i zamjenik župana Petar Mamula.

Očekuje se i dolazak  bivšeg hrvatskog premijera Franje Gregurića a skupu će nazočiti i naš graonačelnik Dalibor Domitrović. Kada bi tom prigodom Grumf cijenjenom skupu i brk rekao, što je bilo, i što zapravo tim skupom obilježavamo, onda bi na mene a vjerujem i sve Ogulince, bio gradonačelnik Ogulina za sva vremena.

 

6. 7. 2022.

Nebojša Magdić