POTPISANI UGOVORI ZA PROVEDBU OBNOVE ŠUMA I ŠUMSKIH ZEMLJIŠTA

Kategorija: OGULIN

U prostorijama Direkcije Hrvatskih šuma d.o.o., nedavno su potpisani ugovori za predmet nabave „Obnova šuma i šumskog zemljišta“ sufinanciranih iz EU sredstava u sklopu projekta Karlovac Karst. Ugovori su ukupne vrijednosti 11.572.074,00 kuna.

Ispred Hrvatskih šuma potpisivanju ugovora nazočili su Mario Klobučar, direktor Sektora za zelenu energiju i projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte, Blaž Štefanek, rukovoditelj Službe za projekte sufinancirane sredstvima EU fondova i međunarodne projekte i Tomislav Lipošćak, voditelj projekta Karlovac Karst.

Obnova šuma i šumskog zemljišta provest će se na površini od 210,65 ha s ciljem sanacije i restauracije ciljnog stanišnog tipa 91LO, ilirske hrastovo-grabove šume, E.3.1.5. (Epimedio-Carpinetum betuli) unutar ekološke mreže Natura 2000. Predviđena je sadnja više od 380.000 sadnica hrasta kitnjaka do kraja 2023. godine.

Provedbom ove aktivnosti u dosadašnje degradirane sastojine i jednu kulturu četinjača posadit će se sadnice hrasta kitnjaka. Time će se vratiti autohtona vegetacija na ukupno 28,02 ha šumske površine koja je sada obrasla alohtonim vrstama, a 182,63 ha degradirane površine, panjače i šikare graba prevest će se u viši uzgojni oblik što će doprinijeti poboljšanju strukture, stabilnosti i otpornosti šumskih ekosustava na klimatske promjene i poboljšanju općekorisnih funkcija šuma.

U sklopu ove aktivnosti provesti će se radovi pripreme staništa, sadnje sadnica, zaštite i njege novopodignutih šumskih sastojina prilikom kojih će se ukloniti strane invazivne vrste.

Treba svakako spomenuti, da je Hrvatskim šumama za strateški projekt KARLOVAC – KARST odobreno 190 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

5. 7. 2022.

Ogulin eu