BJELIN - DODATNA ZAŠTITA OD BUKE.

Kategorija: OGULIN

Hoće li konačno biti riješeni problemi s bukom,  iz pravca bivše DIP-ove Pilane, sada tvornice parketa švedske tvrtke Bjelin.

Dosta je prostora u tisku i na televiziji, zadnjih par godina posvećeno Bjelinu. Ne proizvodnji i respektabilnim rezultatima koje Bjelin postiže, već je u prvi plan izronila buka, koja se iz pravca bivše DIP-ove Pilane, gdje je sada Bjelinova tvornica parketa, širila čitavom gradom - od Žegara, pa sve Jablanova i Vučića. Nakon učestalih prigovora građana, Bjelin je krenuo u rješavanje smanjenje buke, i u taj projekt uložio znatna sredstva. Stjepan Vojinić, prvi čovjek Bjelina u Hrvatskoj, za „Ogulin u srcu“ rekao je, kako su svjesni poteškoća koje je građanima izazivala buka, prvenstveno od sjekača, pa su krenuli s rješavanjem problema. Stari stroj zamijenili smo novim, koji je znatno tiši. Dodatno su ga opšili  i napravili cijelu novu konstrukciju, koja je zagušila buku prema gradu.

Uložili su i u novi guljač kore, koji je 10-ak puta tiši od staroga a oko cijele tvornice ( proizvodnog pogona ), napravili su bukobrane. Sve to je velik građevinski zahvat i u nastojanju da smanje buku, uložili su preko osam milijuna kuna.  Ostala su im sporna još 2,5 decibela, i to, kako kaže Vojinić, riješavaju ovih dan. Dodatno se oblažu proizvodni pogoni, i prema tvrdnjama autora projekta, time bi se konačno riješio problem buke. U to su,  uz onih osam milijuna kuna, uložili još dodatnih milijun i 100 tisuća kuna. Poslovi ono novog sloja bukobrana, trebali bi biti gotovi do kraja 7. mjeseca.

Prvi bukobrani postavljeni oko proizvodnog pogona, nisu u potpunosti riješili problem buke pa se krenulo s postavljanjem dodatne zaštite.

Na postojeće bukobrane, dodaje se nova zaštita. Time bi konačno, prema izjavama stručnjaka, problem buke trebao biti riješen.

23. 6. 2022.

Nebojša Magdić