RETENCIJA - KILAVO, ALI IDE

Kategorija: OGULIN

O obrani Ogulina od poplave i gradnji retencije, napisao sam toliko, da bi mogao objaviti knjigu. Knjigu naših neboloza, nelogičnosti, nesnalaženja, nesloge, lažnih obećanja, prekoračenih rokova, kašnjenja radova, i tako u beskraj.

I sve to ide po sistemu, vruće-hladno. Malo se krene, pa uspori, pa onda opet krene, i tako iz godine u godinu.

S puno nade dočekali smo trenutak kada su ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, vrijedan 186 milijuna kuna, potpisali su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Marko Veselčić, u ime tvrtke Hrvatske vode. Odlično, radovali smo se. Lova je tu, i problem riješen. Riješen da. Ali u nekoj normalnoj sredini a ne kod nas. Jer usprkos bespovratnih sredstava iz EU fondova, ide više nego kilavo. Kao da je netko povukao ručnu kočnicu. Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine, postavljeno je pitanje, zašto sredstva iz EU stoje neiskorištena, zašto je projekt obrane od poplave  daleko od završetka, i zašto još nema potrebnih dozvola. A rok za dovršenje retencije je kratak - 31. 12. iduće godine, što lijepo piše na tabli na gradilištu, kod Kostelićevog mlina. A to nam vrijedi, ko ono, kad na plotu piše *******. Poslije tog roka, čao đaci, ta sredstva više nećemo moći koristiti. Čak postoji mogućnost plaćanja penala. Samo bi nam još i to trebalo.

Gdje je problem, teško je detektirati. Sasvim je sigurno, da na relaciji Grad Ogulin i Hrvatske vode, nešto ne štima. Tko je pri tome više kriv, pokazati će  vrijeme. No sasvim je sigurno, da su u Hrvatskim vodama malo povukli kočnicu, i sve usporili. Samo da podsjetim, da je u okviru retencije bilo predviđeno i osam milijuna kuna za čišćenje kanjona kao i za sanaciju prometnice u ulici Šetalište Krlenac. I od toga već drugu godinu ništa. Nisam čuo da su iz Grada na to reagirali. A trebali su, jer za to su i plaćeni.

Ti čudni odnosi na relaciji Hrvatske vode – Grad Ogulin, reflektirali su se i na moj izvor informacija. Prije sam na svaki upit, redovito dobivao informacije o stanju projekta, planovima, rokovima. Sada to više ne ide. Zapravo ide, ali tek uz dosta napora, uspio sam saznati nešto malo detlja. Kao prvo, još uvijek postoji problem zaštite željezničke pruge ali kako mi je rečeno, to se rješava, i uskoro se očekuje i ta građevinska dozvola. Nakon toga, raspisao bi se zajednički natječaj, ili kako se to sada kaže, javna nabava, za zaštitni zid uz prugu, i za onaj najvažniji dio - nasutu branu.

I ne mogu a da ne dodam. Nikako mi ne ide u glavu, kako nitko u Vladi, koja „gazduje“ i u Hrvatskim željeznicama i u Hrvatskim vodama, već jednom ne udri šakom u stol je jadnostano zapovijedi  -  jebite se i riješite već jednom taj problem. Jer to je u zajedničkm interesu. Ni teoretičar države Platon, ne bi shvatio kako to funkcionira Lijepa naša.

Nekoliko fotkica s lijeva strane Dobre kod pregradnom mjesta retencije.

Ako me pitate kaj je kaj, pojma nimam. Samo znam da će ovdje bit ispust.

Čemu ovo služi ne pitajte. Nimam pojma.

Nije baš gužva kao u Zoni, al delka se.

Starija snimka Kostelićevog mlina na početku radova.

I sadašnje stanje.

I jedna fotkica s desne strane Dobre. Hvala Ana Kopriva.

 

Photo by Nešo - Skorašnik

 

 

3. 4. 2022.

Nebojša Magdić