KORONA - SITUACIJA SVE GORA.

Kategorija: OGULIN

Respiratori na Švarči su popunjeni, liječnice apeliraju na građane da se pridržavaju mjera

Tvrde da su škole izvor zaraze, ali i da imaju pacijente iz istih obitelji.

Broj zaraženih koronavirusom, ali i hospitaliziranih u posljednja dva tjedna u Karlovačkoj županiji naglo je porastao. No, više od toga zabrinjava činjenica da su svi respiratori za COVID pacijente u karlovačkoj bolnici puni i da je premali broj zdravstvenog osoblja koji o takvim pacijentima brine.

Upozorile su danas liječnice karlovačke bolnice, infektologinja Vesna Tutek i anesteziologinja Jasna Topić, koje zajedno sa svojim kolegama već godinu dana nadljudskim naporom liječe sve teško oboljele.

Respiracijski centar popunjen – 9 pacijenata na respiratoru

-Konkretno s današnjim danom naš COVID respiracijski centar je 100 posto popunjen. Dakle, onoliko koliko mi možemo zbrinuti – prostorno, kadrovski i opremom – je 100 posto popunjeno, naglašava dr. Topić.

-Nije problem spremiti pacijente i veliki broj oboljeli. Kapaciteta što se tiče kreveta ima, ali kapaciteta što se tiče potpore i osoblja, više nema, dodala je dr. Tutek.

Škole izvor zaraze

Ima li novog soja virusa u karlovačkoj bolnici ne istražuju, a uzrok ponovnog ubrzanog širenja virusa vide u popuštanju mjera. Škole su glavni izvori infekcije, kaže dr. Tutek.

-Mi ne radimo epidemiološke istrage, ali surađujemo s epidemiolozima i zamijećeno je da imamo porast COVID pozitivnih i osoba u samoizolaciji prvenstveno u osnovnim i srednjim školama. Smatramo da je to glavni izvor infekcije i razlog za porast broja oboljelih u našoj županiji.

Korona se brzo širi, a na liječenje u bolnicu stižu vrlo teški slučajevi u dobi između 45 do 95 godina.

-Jučerašnji profi je bio takav da od 31 bolesnika samo dva nisu bila na primjeni kisika, svi drugi su na oksigenoterapiji, pojašnjava situaciju dr. Tutek.

Umire više članova iste obitelji

-Tu su sada cijele obitelji koje su hospitalizirane pa da ne kažemo da umire više članova iste obitelji. Imamo situaciju da je umro sin, a majka mu je u kritičnom stanju, imamo jednog oca u bolnici, a sina smo su prebacili na Kliniku Fran Mihaljević… obitelji su definitivno zahvaćene, dodaje dr. Topić.

A ako se ovim tempom nastavi širiti zaraza morat će se opet prekinuti pružanje adekvatne zdravstvene skrbi prema svim ostalim pacijentima koji nemaju koronu.

Bez pridržavanja epidemioloških mjera uskoro bi moglo biti gore nego prije Božića

-Sada svakako ne bismo željeli doći do toga, na uštrb svih ovih drugih ljudi koji su već godinu dana zapostavljeni, a napokon su počeli nešto obavljati. Vidi se veliki porast i pogoršanje kliničkih slika kroničnih bolesnika svih profila.  Bojimo se da ćemo ubrzo biti prisiljeni vjerojatno ponovo to gasiti, kaže dr. Topić naglasivši kako se za druge ljude život pomalo odvija normalno. No, za njih u bolnici, zdravstvene djelatnike i pacijente, na žalost još dugo normalno neće biti. A kako sad stvari stoje, očekuje nas možda još gore nego što je bilo prije Božića.

Obje su apelirale na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera posebno kad se radi o fizičkoj distanci.

 

Treba spomenuti da naša Županija od jučer ima 93 novooboljela od korone. Kako javlja Stožer civilne zaštite, tri osobe su preminule, dvije u Karlovcu i jedna u Ogulinu, a bile su hospitalizirane zbog teških oblika bolesti.

PCR testom je utvrđeno 75 novih slučajeva i to od 223 testirane osobe. S područja Karlovca je 47 osoba Iz Duge Rese imamo 7 novozarađenih, Ogulina 4, Ozlja 5, Bosiljeva 3 kao i Draganića i Lasinje, 2 u Bariloviću i jedna u Vojniću.

Stanje u bolnicama nikako nije dobro, o čemu je KAportal jučer i pisao nakon apela djelatnika Covid odjela. 

- U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 41 COVID pozitivnih pacijenata (Opća bolnica Ogulin - 6, Opća bolnica Karlovac - 35). U posljednja 24 novoprimljeno je 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin - 5, OB Karlovac - 5), kažu nam u Stožeru kao i da se na respiratoru nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. 

U samoizolaciji se nalazi 434 osobe. Prijavljena su dva kršenja mjere samoizolacije.

18. 3. 2021.

Radio Mrežnica

Kaportal