PRI KRAJU REKONSTRUKCIJA ŠENOINE.

Kategorija: OGULIN

Pred završetkom je rekonstrukcija dijela ulice Augusta Šenoe uz željezničku prugu, od rampe, do „maleg mostića“, podvožnjaka za Žegar i Podvrh. Rekonstrukcijom je proširena prometnica i izgrađen nogostup, a radove je izvodila ogulinska tvrtka Lidar d.o.o.

Ukupna vrijednost je 2,7 milijuna kuna. U projektu je sudjelovao Grad Ogulin sa 300 tisuća kuna a ostalo je namireno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, putem njihovog Programa podrške brdsko-planinskim područjima.

U Gradu kažu da je namjera rekonstrukcije bila da se rastereti promet u središtu  grada, te omogućiti pristup teretnim vozilima  u bivšu DIP-ovu Pilanu gdje posluje nekoliko tvrtki,    kojima tamošnje usko grlo predstavlja dugogodišnji problem koji je proteže još iz vremena DIP-a i Prevoza.

Ovo je samo prva faza, jer u nastavku ide rekonstrukcija prometnice od „Dalmatinca“ do velikog željezničkog mosta.

Pored veze Hačko-Bolnička,  i ulaza u Strugu pored Doma zdravlja i pravoslavne crkve, tako smo dobili još jedan lijepo uređen dio grada. No postoji jedna nejasnoća. Meni kao nestručnjaku, nije jasno kako i na koji će način, sada rekonstruirana prometnica, rasteretiti promet u središtu grada, a pogotovo kako će omogućiti lakši pristup kamionima prema Bjelinu i Metisu.

Mogli smo mi proširiti ulicu Augusta Šenoe da kao autoput ima četiri prometna traka i time, osim lijepog dojma, ne bi dobili ništa. Jer kada je u pitanju protočnost prometa, postoji samo jedan „gazda“ - RAMPA. Kada je ona spuštena, a spuštena je često, stvara se rodovito prometni čep.  Tako će biti i sada usprkos reonstrukcije Šenoine ulice.

Ovaj problem riješava samo obilaznica koju je za posjeta Ogulinu obećao ministar Butković. Projekt je to od oko 200 milijuna kuna, koji je, koliko znam, stopiran zbog pandemije korone što je izazvalalo velike neplanirane troškove i samim time probleme u punjenju proračuna.

P.S. Nadam se, kada već radimo,da će biti uređea urediti i Lovrićeva funtana.

Photo by Nešo – Skorašnik.

Još malo pa gotovo.

Fino "skockano".

Sada sam na slici primjetio da je postavljena je led rasvjeta. Još jedan plus.

Zanimljiv nogostuo. Samo za samce. Šetnja u paru - zabranjena.

Konkuriramo za najuži nogostup u Hrvatskoj cheeky. Kao laik mislim da je tu umjesto ovog "nogostupa" trebala biti neka zelena živica. Možda bi bilo lijepše a jeftinije - sigurno.

Kaj je za reč -lipo izgleda.

Dalje ravno mimo "Dalmatinca",  pa do velikog željezničkog mosta, možda već ove godine.

Kad se već dela, morda će na red dojti i Lovrićeva funtana. Bilo bi lipo.

12. 3. 2021.

Nebojša Magdić