KORONA - NEODGOVORNOST GRAĐANA

Kategorija: OGULIN

Po svemu smo, kada je korona u pitanju,  među najgorima u Europi. A negdje i najgori.

Kažu da kasnimo s uvođenjem mjera, da nas tek očekuje vrhunac. Crne i deprimirajuće vijesti. Kako si pomoći. Svi koji nešto znače u ovoj državi, kukaju, kume i mole da dođemo k pameti. Da poštujemo ono najosnovnije - mjere koje su u ovom trenutku jedina moguća brana opasnom virusu. Ne okupljajte se, držite distancu, nosite maske, svakodnevno nas mole znanstvenici, svećenici, političari svih boja i fela, pjevači, zdravstveni radnici, glumci, novinari. Nosite maske. Pa jebo ga, jel to tako teško. Kako sam već pisao a vi pročitali i na drugim portalima, Ogulin je u Karlovačkoj županiji prvi među novozaraženim. No nenošenje maski nije jedini uzrok. Tu je nedržanje razmaka, znate ono kada ti u redu pred blagajnom, tip puše za vrat. Tu su i privatna okupljanja, jer ljudi moji, rođendan je, i treba ga proslaviti. A što kasnije. Ne budimo sitničavi - kad se fešta, ne razmišlja se. Posljedice slijede. SAMI SMO SI KRIVI.

Takvog je stava i načelnik ogulinskog Stožera, Daniel Vukelja. Po njemu, problem su neodgovorni i nesavjesni građani. Sa takvom se konstatacijom jednostavno moramo složiti. Pogotovo kad vidimo primjere, koje je za Ogportal iznesao Vukelja:

“Stožer civilne zaštite Ogulina zaprima od građana dojave kako građani ne prijavljuju kontakte u slučaju da im test pokaže pozitivan nalaz na COVID virus. Na primjer, susjed vozi susjeda u bolnicu koji je nakon toga hospitaliziran zbog težih simptoma vezanih uz koronavirus, a vozač koji je bio u istom vozilu nije prijavljen kao kontakt, zatim suprugu ne prijavi kao kontakt, itd.
Idući slučajevi koje građani prijavljuju su da se osobe sa simptomima kreću po gradu, dolaze na posao, negiraju da su bolesni i odbijaju se testirati, iako kašlju, šmrcaju i imaju „staklasti“ pogled, što upućuje na visoku temperaturu. Takvih prijava je bilo i što se tiče osnovnih škola.
Zatim, slučajevi da djelatnik tvrdi kako nije pozitivan, da ima negativan nalaz i želi se vratiti na posao. Na inzistiranje poslodavca da pokaže negativan nalaz pokazalo se da isti nije uopće testiran. Naknadni test pokazao je pozitivan nalaz. Ove informacije dostavljam u najboljoj namjeri, kako bi eventualne buduće mjere nacionalnog i županijskog stožera CZ bile što bolje usklađene sa situacijom na terenu”-
rekao je Vukelja.

Mi, kakvi već jesmo, spremni smo za sve što nam se događa, optužiti nekog drugoga, trećega, desetog.  Za crne brojke u Ogulinu, valjda bi Vukelja trebao biti kriv.

I što reći na kraju. OSTANIMO ODGOVORNI. Jer za sve što nam se događa – SAMI SMO KRIVI.

 

15. 12. 2020.

Nebojša Magdić