SABORSKO – JOŠ JEDNA TUŽNA OBLJETNICA.

Kategorija: OGULIN

U Saborskom obilježavaju  još jednu tužnu obljetnicu. I tako iz godine u godinu. Vijenci, svijeće, cvijeće.  I bol, i presahnule suze. I sjećanje na one kojih više nema ali su zauvijek uzidani u temelje slobode Saborskog. 12. 11.  1991. godine, u mjesto su ušle četničke horde potpomognute zločinačkom JNA, porušili sve do temelja i masakrirali civilno stanovništvo.

Samo Saborčani znaju kroz kakvu su Kalvariju prošli, koje su tuge još u njima i koliko kršćanske snage imaju, da oproste svojim krvnicima.  Još nam je u živom sjećanju ona mračna,  čudna i sumorna atmosfera  iščekivanja u gradu te godine. Danima se sa strahom očekivala vijest da je Saborsko palo. Svi smo onda bili s tim ljudima, njihovim strahovima i junaštvom, njihovim patnjama i nadanjima. Pred dva desetljeća, nešto se je strašno događalo u zabitima Kapele, neki su hrabri ljudi, prepušteni sami sebi branili svoja vjekovna ognjišta i komadić hrvatske Domovine. Žene su ostajale bez muževa, majke bez sinova. Saborsko je bilo i ostati će simbol otpora i borbe. Jedan od branitelja se prisjeća:

" Na današnji dan (12.11.1991.) „komšije“ iz Ličke jesenice i Plaškog, krenule su u krvavi pohod na Saborsko, gorilo je 500-700 kuća, gospodarski objekti, gorile su dvije crkve, gorila su groblja. Sve je gorilo što se je moglo spaliti. Počelo je u 9,oo sati, vrijeme je bilo slično današnje, bilo je malo snijega, bio je paklenski pritisak. Svi smo osjećali da će se to dogodit. Oni koji su ostali nakon upada četničkih i jugoslavenskih snaga u Saborsko, civili, oni koji nisu nosili puške i koji su vjerovali t. zv. Jugoslavenskoj armiji, ubijeni su. Njih 58. Poginulo je i 15 branitelja a 150 ih je ranjeno. Mjesto je sravnjeno sa zemljom.“

Godine su prošle su  od tog tragičnog događaja. I crkva, i kuće, i škola - sve je ponovno tu. Sve je izgrađeno.  Ali nekih više nema. Otišli su da bi djeca živjela u slobodi i miru. Samo je u srcima ljudi ostala bol, ona tiha i neizmjerna bol koja nikad ne prolazi. Ostale su tuge, ostale su crne marame.  Saborsko tuguje i pamti.

P.S.

U sjećanje na žrtvu Saborskog, danas 11. studenoga u 18,oo sati, u župnoj crkvi Sv. Križa biti će služena sveta misa a nakon mise na Trgu hrvatskih rodoljuba biti će položeni vijenci i upaljene svijeće.

Večeras u 18,oo sati, u crkvi Svetog Ivana Nepomuka biti će „Večer sjećanja na žrtve Saborskog“ i odavanje počasti svim saborčanskim žrtvama i žrtvama Domovinskog rata.

Sutra, 12. studenoga,   u 9.30 sati u Saborskom će se formirati kolona sjećanja kod škole, odakle ide do spomen obilježja kod masovne grobnice gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće, te održan kraći komemorativni program – „Poginuli u mislima i srcima“. Program se nastavlja u 11 sati svetom misom u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka, koju će predslaviti mjesni župnik don Goran Antunović i svećenici Ogulinskog i Slunjskog dekanata

 

11. 11. 2020.

Nebojša Magdić