KORONA U BOLNICAMA. KAKVO JE STANJE U NAŠOJ.

Kategorija: OGULIN

Korona virus zadnjih dana napada najosjetljiviji dio našeg zdravstvenog sustava – bolnice.

Tako zaposleni u bolnicama plaćaju danak epidemiji, ali i činjenici da su na prvoj crti obrane.  Tu su u dodatnoj opasnosti da se mogu zaraziti, a to onda znači da će osim onih zaraženih, barem još njih tri puta više završiti u izolaciji. Prodor korone u bolnice najveća je opasnost za funkcioniranje zdravstvenog sustava, jer je onda ugroženo liječenje ne samo oboljelih od korone, nego i svih drugih pacijenata.

Prijeti li nam kolaps bolničkog sustava. To je sinoć bila tema emisije HTV-a – Otvoreno, u kojoj je sudjelovao i ravnatelj naše bolnice, dr. Josip Zorko. U svom je nastupu ponovio, odnosno potvrdio je ono, o čemu se u gradu već govorilo.

Dr.Zorko je rekao:

„Tijekom prošlog tjedna u našu bolnicu, na četiri vitalna odjela, kovid 19 virus je dopro. To su odjel ginekologije, odjel interne, odjel kirurgije i odjel intenzivnog liječenja. Odmah po saznanju o proboju virusa pristupili smo epidemiološkim mjerama i propisanoj proceduri. Nažalost, odjel ginekologije smo morali zatvoriti zbog velikog broja medicinskih sestara, koje su nažalost pozitivne.  Po zatvaranju odjela, morali smo zbrinuti preostale bolesnike i to smo uspješno učinili. Do daljnjega će se ginekološke bolesnice upućivati u bolnicu u Karlovac“. O stanju na kirurgiji dr. Zorko je rekao:

„Na kirurgiji imamo manji broj pozitivnih osoba, no to je ipak zahtjevalo značajniju redukciju medicinskog kadra. Što se tiče kirurgije, radimo akutne, hitne i neizbježne slučajeve“.

Dr. Zorko je naglasio da su 50 do 60 posto reducirali svoj pogon, a ako bi se nastavilo takvim tempom, smatra i vjeruje da su još uvijek u stanju držati potpunu kontrol nad epidemijom.

 

27. 10. 2020.

Nebojša Magdić