KOME KORISE PODJELE MEĐU BRANITELJIMA

Kategorija: OGULIN

Ove godine slavimo 25. obljetnicu VRA Oluja. Kako na razini države, gdje, kao i svake godine,  postoje određene nesuglasice oko središnje proslave u Kninu, tako ne štima sve ni u Ogulinu. Jedni branitelji imaju svoj program a gradska vlast s dijelom drugih branitelja svoj. Već su se prije nazirale pukotine između braniteljskih udruga, jer su navodno u igri bili neki sitni interesi čelnika pojedinih braniteljskih udruga. Sada su eto nažalost, pri obilježavanju onog najvažnijeg dijela Domovinskog rata, Oluje, na vidjelo izašle podjele. Zajedno u ratu, zajedno u miru, u Ogulinu izgleda „ne drži vodu“. Dojma sam da sami branitelji nisu podijeljeni već su to ljudi koji stoje na čelu braniteljskih udruga. Uglavnom, žalosno. Prenosim vam dva članka da vam bude jasnije o čemu se radi. Ili da zaporavo budete još više zbunjeni.

Prvi je članak sa Ogportala

 

Udruga veterana 143. Brigade veterana HV Ogulin u suradnji s gradom Ogulinom organizirala  je sinoć zajednički sastanak oko  obilježavanja Dana pobjede i Dana Hrvatskih branitelja. Održan je u prostorijama Udruge veterana 143. Brigade HV Ogulin. Trebao je biti održan još prošli mjesec, rekao je predsjednik udruge Milan Poljak, ali je zbog poznate situacije vezane uz koronu u našem gradu, odgođen. Na sastanak su pozvani predstavnici svih braniteljskih udruga s ogulinskog područja, te načelnici susjednih općina, ali su se odazvali samo čelnici Udruge vojne policije i ZNG-a Klek, te zamjenica gradonačelnika Ogulina Ivana Salopek Šumonja, budući je gradonačelnik još bio u samoizolaciji.

Ivana Salopek Šumonja naglasila je da je ulogu organizatora preuzeo grad Ogulin, u suorganizaciji Udruge veterana 143. Brigade veterana HV Ogulin kao krovne braniteljske udruge.  Sukladno naputcima MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja, odlučili su da umjesto planiranog većeg okupljanja u Frankopanskom kaštelu, obilježavanje ipak bude u  nešto manjem obimu, ali dostojanstveno. Međutim, iz medija su doznali, rekla je Salopek Šumonja, da branitelji ogulinskog kraja imaju drugu, svoju organizaciju. Djelomično su se uklopili u gradski protokol,  ali je vidljiva doza nejedinstva i ponašanja koje treba izbjeći. Branitelji trebaju biti jedinstveni, naglasila je, a organizatori drugog protokola sami će za to snositi odgovornost. Mimohod branitelja  je uime grada podržala, ali ne i njihovo okupljanje u Ribarićima.

Predstavnici Udruge vojne policije i ZNG-a Klek  naglasili su da oni kao čelnici udruga u Ribariće također neće ići, iako to članovima ne mogu zabraniti. Vodstvo udruga iza toga neće stajati, niti preuzeti bilo kakvu odgovornost  za nešto što nisu organizirali.

Milan Poljak zaključio je da se vjerojatno dogodio “šum u komunikaciji” i misli da nije riječ o podjelama, te pozvao sve da se odazovu na proslavu, kako je navedeno u protokolu, a po vlastitom nahođenju i na ostala događanja.

OGportal

 

Na stranici Volim grad pod Klekom braniteljske udruge izdaju svoje viđenje zbivanja.

 

 

[VRA "OLUJA 95", DA SE NIKAD NE ZABORAVI!]

 

Bliži nam se jedan od najznačajnijih datuma u kratkoj povijesti Lijepe Naše.

Bliži se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U narodu, opće prihvaćeno VRA "OLUJA".

To je datum i događaj, koji će zauvijek ostati zapisan zlatnim slovima u hrvatskom narodu. Nešto veličanstveno i posebno, na ponos hrvatskom narodu i njegovim naraštajima.To je bio temelj uspostave neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

Obilježimo ga ponosno, kao i 1995 godine.

Nakon 22. srpnja 2020.g., nismo objavili ništa, jer nismo željeli davati ikakav značaj i bit Gradskoj vlasti, njima na čast i dušu. No, kad se nešto slično događa i za obilježavanje VRA "OLUJA" jednostavno moramo reagirati. Jednostavno, da se NE ZABORAVI.

Iako je dio obilježavanja 22.srpnja, prošlo "ispod radara", odnosno nitko nije o tome slova napisao, tako i dio obilježavanja VRA "OLUJA", očito prolazi "ispod radara".

Pred tri godine oformili smo Odbor za branitelje. Kroz Odbor se uspijelo ujediniti braniteljske udruge. Odbor je postao koordinacijsko tijelo među braniteljskom populacijom.

Počelo se je sa obilježavanjem značajnih obljetnica iz Domovinslog rata, te se je počelo i sa programom obilježavanja VRA Oluja na pdručju grada Ogulina.

Osim toga, putem Odbora kao koordinacijskog tijela, uspijele su se usuglasiti braniteljske udruge, da 22.srpnja postane Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja, kao spomen na prvi napad sa okupiranog dijela tadašnje općine Ogulin i dan kad je poginula prva žrtva na našem području, Ivica Cindrić Piva. To je grad Ogulin tada i prihvatio kao takav i počelo se je i svečano obilježavati.

Tako je i ove godine, u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata obilježen 22. srpnja, kao Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja. Dan je obilježen svečano i dostojanstveno, od Ogulina do Pitomog Javora i na kraju služenja svete mise u Cerovniku.

No, Gradska vlast iako je grad Ogulin taj dan prihvatio kao Dan branitelja ogulinskog kraja, nije sudjelovala u obilježavanju zajedno sa braniteljskim udrugama i braniteljima???!

Gradska vlast je taj dan obilježila sama, odnosno njih troje su obilježili 22. srpnja, dan ranije, 21 srpnja???!!

Da li je to u redu i da li je to poštivanje braniteljima i Domovinskog rata?

Svatko zna šta radi, pa tako i Gradska vlast, odnosno trenutna politika.

Kao što smo rekli, nismo željeli ovo objavljivati zbog toga jer ovakva Gradska politika nije vrijedna da se imalo oblati Dan hrvatskih branitelja ogulinskog kraja.

No, kad se nešto slično događa i za "Oluju", to onda ipak ne može biti slučajnost, već je očito nešto drugo.

Za proslavu VRA"Oluja", braniteljske udruge imaju svoj program obilježavanja, a Gradska vlast svoj program.

Da groteska bude veća, gradonačelnik izjavljuje da je u dogovoru sa braniteljskim udrugama i zbog "korone", donio Program obilježavanja kojeg je i objavio.

Braniteljsle udruge objavljuju svoj program obilježavanja.

U prpgramu gradonačelnika je samo jedan dijelić koji se nalazi u cjelokupnom programu kojeg su donijele braniteljske udruge.

I o ovome nitko ništa ne govori niti piše.

Normalno, svatko zna što radi i sa kojim ciljem.

No, ova dva važna povijesna događaja jednostavno pokazuju da Gradska vlast ima svoj program i put, a branitelji svoj program i put.

Ova dva povijesna događaja su iznimno važna i bitna, kako za naš kraj, tako i za Lijepu Našu.

Malo je simptomatičan put koji je izabrala Gradska vlast, ili možda ipak poznavajući sve dionike iste, i nije uopće simptomatično.

U svakom slučaju, to je njihov put i njihov problem.

Dragi branitelji, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svi hrvatski domoljubi, priključite se dostojanstvenom obilježavanju VRA Oluja, sudjelujte u programu braniteljskih udruga i ne zaboravite - izvjesite ponosno zastavu Republike Hrvatske!

Braniteljske udruge

 

 I što na kraju reći nego -KOME SVE OVO TREBA.

 

4. 8. 2020

Nebojša Magdić