RAT U SDP-u TRAJE DO ISTREBLJENJA, REKAO JE VUKOVIĆ NAKON PODNOŠENJA OSTAVKE NA MJESTO PRVOG ČOVJEKA ŽUPANIJSKOG SDP-a

Kategorija: OGULIN

SDP će imati bitku do istrebljenja, bit će “ili vi, ili mi”, konsenzusa nema, nacionalna politika koštala nas je glave, a ja kao odgovoran čovjek se nakon 23 godine povlačim i predao sam ostavku na mjesto šefa županijskog SDP-a, kazao je to danas u Karlovcu, Ivan Vuković. 

U 15 minutnom objašnjenju pokazao je da mu je dvotjedna izolacija došla i više nego dobro jer je vrlo kratko i jasno “oprao” stranku čiji je član, kritizirao izborne rezultate, te konkretno prozvao stranačke kolege. – Imao sam vremena razmisliti što i kako reći, objasnio je pa “rafalno” počeo nizati SDP-ove grijehe.

Dvije struje – Milanovićevi i bivši SKH

Tvrdi da su u SDP-u dvije struje, jedna tzv. neosocijaldemokratska što je Milanovićeva ekipa te druga koju čine bivši drugovi iz Saveza komunista Hrvatske na čelu s Komadinom i Rajkom Ostojićem. Međusobni sukobi rezultirali su tako da naše politike nisu prepoznali birači, nacionalna politika koštala nas je glave, mediji su se bavili sukobima unutar stranke, nismo imali reakcije na štrajk medicinara, prosvjetara, reakcije na potres, uvijek je bilo bitno ” ‘ko će koga”. – Nije tu kriv Bero, već oni koji su vodili te sukobe, stalno se čekalo hoće li Bero dočekati Uskrs ili Božić i tako dvije godine, kaže Vuković.

U politici je bitno biti dosljedan i imati karakter, a ja kao predsjednik županijskog SDP-a ne mogu tome uteći. Odgovornost znači snositi posljedice i ne mogu pobjeći od lošeg izbornog rezultata, te je to jedan od ključnih razloga zašto sam podnio ostavku. – Ja sam svoju dionicu odradio i ne mislim da sam u stanju više raditi kako sam dosad radio.

Rat do istrebljenja čeka stranku

Izborne liste je prihvatio, ali to što se na njima pojavilo nije obećavalo na dobro. – Da smo pobijedili, imali bismo nekompetentne u Saboru, a kompetentne u Vladi, a u slučaju gubitka kompetentni ostaju izvan Sabora. Sad u SDP-u rat bjesni i dalje, mir nije, trenutnačno je broj 1 u Saboru Rajko Ostojić čija je opcija pobijedila. U prethodnom sazivu bila je jača Grbinova opcija, a rat se nastavlja. Očekujem da će se do rujna pojaviti još jedan eksponent ove politike pa očekujem da ćemo imati bitku do istrebljenja – “Ili vi, ili mi”.

U Kamanju Zmajlović dobiva 37, Komadina 30, Šimunić 22, a ja 0. Mateljan nije odradio za nas, već za čovjeka iz druge županije.

Vuković je otkrio i da je Mirela Ahmetović koja je najavila kandidaturu osoba iza koje stoji Zlatko Komadina. – Komadina je rekao – Mirela, možeš, kazao je Vuković i dodao da “nije valjda Komadina blesav pa će pustiti Peđu Grbina da pobijedi”. Upravo zato on više u tome ne želi sudjelovati. – Zato sam se nakon 23 godine odlučio povući. Pokazao sam znanje u Ogulinu, mislio sam da mogu i ovdje, ali ako izgubite povjerenje vrha stranke, mislite da imate barem ono svojih kolega, no izborni rezultati govore da ja čak ni to nemam, rekao je Vuković.

-Nekima je na dan izbora bilo preče otići na more. Npr, Damir Mateljan je direktno podržavao Zmajlovića iz druge županije, on je u Karlovcu dobio više od mene i dvije kolegice zajedno, gdje je tu povjerenje birača u nas, nema ga, dakle što ja tu tražim? Nema lokalpatriotizma.  Imate kolegu Eremića iz Vojnića gdje sam ja dobio 8 glasova, a Zmajlović 30 i nešto, nisam čak ni iz Eremićeve kuće dobio sve glasove. Znači, povjerenja nema, što se tu traži? Vidi se iz rezultata preferencijalnih glasova tko je nešto radio, a tko je čekao da ja potonem da mi se može smijati. E, neće mi se smijati nitko.  Adios, kamaradi, hvala svima na suradnji, osobito Karlovčanima Benčiću i Jankoviću, mojim Ogulincima, a svima drugima puno sreće i uspjeha.

Žene su me na listi koštale glave

Komentirao je i sastav liste za 7. izbornu. – Slaganje liste je kompromis, nisam se pobunio protiv Komadine jer je on župan jedne od naših najjačih enklava, ali daljnji raspored na listi? Ajde, izbacite Krešu Beljaka. Onda žene. Žene su me koštale glave, rodna ravnopravnost, kompromis. Da sam se bunio rekli bi da sam kukavica ili uvrijeđena sobarica. Meni je savjest čista, pošteno sam svoje odradio.

Vuković očekuje da će na njegovo mjesto stranka do izbora imenovati za povjerenika ili zamjenika Mikulandrića ili Eremića, on će ostati običan član, a zahvalio je novinarima na suradnji. Stanje u stranci slikovito je opisao i jučerašnjom izjavom Hajdaš Dončića koji je zatražio konsenzus oko jednog, da bi se “iste sekunde Ahmetović kaže da se misli kandidirati”.

23. 7. 2020.

Radio Mrežnica