RETENCIJA IDE PO PLANU. ČEKA SE GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA SAMU BRANU.

Kategorija: OGULIN

Projekt obrane Ogulina od poplave ima četiri faze, od kojih su neke iznimno kompleksne. Građevinska operativa treba u slijedećih 25 mjeseci odraditi ovaj projekt i samo se možemo nadati, da neće, po modelu poznate „hrvatske priče“, neki birokrat sve usporiti. Doduše, ministar Čorić je za zadnjeg boravka u Ogulinu izjavio da su stečeni svi uvjeti za realizaciju ovog projekta vrijednog 185 milijuna kuna i da problema ne bi trebalo biti. Ovo, „problema ne bi trebalo biti“, kod nas malo vrijedi. Ko buli gaće. Pa makar iza takve izjave stajao i sam ministar.

 

Do sada je završena III. faza – izgradnja  zaštitnog zida ribnjaka Vitunj.

Početkom 5. mjeseca počeli su radovi na fazi I. - izgradnja pristupnog puta od rampe u Ogulinskom Hreljinu, do Kostelićevog mlina, odnosno, do glavne preljevne građevine. Dionica je duga 800 metara a radove su u roku izvršili radnici firme GAVAN. Trenutno kod Kostelićevog mlina rade na iskopu kanala kojim će se preusmjeriti tok Dobre i time omogućiti gradnju pregradnog profila. Ova faza, od ukupno četiri faze „Projekta zaštite od poplava grada Ogulina“, vrijedna je 54,7 milijuna kuna, a predviđeni završetak planiran je za 25 mjeseci.

Mali je problem što za izgradnju same brane još nije dobivena građevinska dozvola. Nakon što su u projektu izvršena sitnije dopune, sve je predano u Ministarstvo graditeljstva, koje će, rečeno je, u kratkom roku izdati dozvolu. Nakon toga slijedi natječaj za izvođača radova, što baš i inače ne ide najbrže, i gdje se, bojim se, mogu pojaviti problemi. Bojim se zapravo tog našeg čudnovatnog Zakona o javnoj nabavi, koji omogućava da silni žalbeni postupci potpuno bezrazložno usporavaju velike strateške projekte. Žalbu na odabranog izvođača može uložiti neka tvrtka s nula kuna na računu. Ili nekakav OPG, koji se bavi, recimo, uzgojem dudovog svilca. Nadam se da za nas životno važan projekt, neće zaustaviti sitni birokratski „majstori“ ili neki razno razni „škuljovi“.

17. 7. 2020.

Nebojša Magdić