KAKO SE DIJELI LOVA. I PO BABU I PO STRIČEVIMA

Kategorija: OGULIN

Ogulin.eu

 

Tek nakon što je naš portal Ogulin.eu poslao upit Gradu Ogulinu o novcima iz projekta „Recikliraj za bolje sutra“ na službenom glasilu Grada, OGportalu objavili su kako se raspodijelilo skoro 500.000 kuna. Do tada se po principu ako prođe prođe šutjelo tko je sve dobio dio kolača iz EU fonda, a i o činjenici da projekt nisu uopće proveli do kraja.

Radio Ogulin i sestrinska tvrtka OGportal

Radio Ogulin i sestrinska tvrtka OGportal i ovaj su put dobili dio. Radio Ogulin dobio je više od 70.000 kuna za spotove i emisije. Od dogovorenih 18 emisija na stranicama i na youtube kanalu je moguće poslušati samo 9, iako se tvrdi da je odrađeno 12 emisija.  Izlika je da se zbog koronavirusa nisu mogle odraditi ostale emisije, a valjda ni postaviti na stranicu.

Emisije su poseban doživljaj plaćene stranačke propagande, koje se ni Sjeverna Koreja ne bi posramila. Najčešće se u gostima izmjenjuju gradonačelnik Dalibor Domitrović, direktorica SKG-a Sanja Tomić, voditelj projekta Igor Trbović i ostatak stranačke mašinerije, dok voditeljica nimalo suptilno pitanjima navodi goste na odgovore o teškom zatečenom stanju koje je ostavila bivša gradska vlast, velikom trudu i sposobnosti od strane SDP-a, kočenju od strane državne HDZ vlasti, čuđenju o slabom odazivu i niskoj razini svijesti Ogulinaca, a jesmo li spomenuli da su rekli koliko se oni trude i da su projekti u tijeku, ali ih koči HDZ…

OGportal dobio je 8000 kuna za izradu i objavu banera. Članci i reklamiranje projekta nisu navedeni u stavkama troškova u odgovoru Grada iako su objavili preko 12 članaka na tu temu i informacije o projektu, novosti, aktualnosti prvo se čitaju na OGportalu, a tek onda na npr. službenoj stranici projekta. No o tome nismo dobili informacije, a i teško je pratiti na OGpotralu koji članci su promotivni i plaćeni od strane Grada Ogulina.

Foto: gradonačelnik Dalibor Domitorvić i direktorica i suvlasnica Radio Ogulina i OGportala Dubravka Vuković, SDP Ogulin Facebook

Web stranica

Iz Grada Ogulina potvrdili su nam da je izrada web stranice koštala vrtoglavih 41.500 kuna. No, u tome iznosu nije se našlo novaca i za zakup posebne domene za web stranicu pa je ona na poddomeni stranice Grada Ogulina. Stranicu je izradila tvrtka C>YA Vjekoslava Žgele. Kao i puno stvari koje Grad objavi u bespućima interneta (poput natječaja za poslove u gradskoj upravi) tako je i ovu stranicu skoro nemoguće naći. Kako izgleda taj audio vizualni web doživljaj za više od 40.000 kuna možete pogledati na poveznici http://recikliraj.ogulin.hr/novosti/.

Treba li napomenuti da stranica nije redovito ažurirana, da su materijali svi odjednom podignuti na stranicu i to pred samo 3 mjeseca, da mobilna verzija ne funkcionira najbolje, da je voditelj projekta Igor Trbović rekao da su za 41.500 kn sa stranicom „…u principu zadovoljni“ i da „ona ima moderan dizajn i sve komponente koje bi trebala imati“.

Radionice i tribine

Za edukativne radionice za djecu angažirana je udruga iz Karlovca ‘‘Turbina promjena’‘ koja je dobila 84.000,00 kuna. Zanimljivo je da je bivši predsjednik Turbine Željko Latković, bivši SDP-ov kandidat za gradonačelnika Karlovca koji je prešao u HNS.

Foto: Željko Latković i Zoran Milanović

Posredno plaćanje Zelene akcije

Javne tribine i radionice za građane odradila je udruga ”Carpe Diem” za 71.500,00 kuna. Carpe diem surađuje sa Zelenom akcijom iz Zagreba. Dvije velike tribine za građane i nekoliko gostovanja u plaćenim radioemisijama odradila je upravo Zelena akcija.  Koliko je novaca za održavanje tribine i gostovanje išlo Zelenoj akciji nažalost nije nam rečeno. Zelena akcija najpoznatija je po organiziranju i sudjelovanju u nizu akcija poput prosvjeda „Dosta je“ protiv gradonačelnika Zagreba i HDZ-ove većine u gradskoj upravi, za praznik rada u prosvjedu protiv Bandića i prijatelja tajkuna, za 8 mart u Noćnom feminističkom Maršu protiv patrijarhalnog sustava i za prava žena, u Zagreb Pride-u. Nije to ništa novo da se civilne udruge financiraju pod krinkom ekologije, a u pozadini se bave politikom i  promiču stajališta koja nemaju veze s ekologijom. No ipak dođe nam da se zapitamo čime se vodi i tko vodi gradonačelnika Dalibora Domitrovića kada gradskim novcem sponzorira rad ovakvih udruga.

Foto: Zelena akcija FoE, Facebook

Samo polovica dogovorenih radionica i tribina je održano. Iako se i u ovom slučaju odgovorni pozivaju na koronavirus kao razlog neodržavanja tribina jasno je da takvo što nije istina. 19. listopada 2019. na OGportalu najavljeno je kako će… „Do kraja godine bit će organizirane i 4 velike javne tribine za građanstvo, te niz malih tribina po mjesnim odborima. Bit će to prilika za sve nas da od eminentnih stručnjaka čujemo i naučimo kako na održiv način zbrinuti otpad…“ stoga nije jasno zašto se tribine nisu održale i zašto Grad i javna glasila Grada obmanjuju građane.

Foto: Marko Košak iz Zelene akcije, tribina u Ogulinu, recikliraj.ogulin

I te dvije održane tribine imale su slabu posjećenost. Nazočili su joj samo gradonačelnik, zamjenik Vukelja te djelatnici iz SKG-a i gradske uprave, a za slab odaziv opet su okrivljeni građani koji nemaju razvijenu svijest i ne žele naučiti nešto novo.  

Za kraj je važnije napomenuti kako je za tisak promotivnog materijala (letci, brošure, plakati, slikovnice, bojanke itd.) potrošeno je 101.381,25 kuna. Tiskalo se megalomanski: 14000 letaka i 1000 na stranim jezicima za turiste, 8000 brošura, 1000 slikovnica i bojanki za učenike. Za tisak je bio zadužen Moj ured d.o.o.

9. 6. 2020.

Ogulin.eu