Trut i dr. Grba Bujević ocijenili: Stožer civilne zaštite Karlovačke županije za 5. Odradili su izvanredan posao

Kategorija: OGULIN

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije odradio je izvanredan posao u vrijeme epidemije.

Ocijenili su danas u Karlovcu pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević nakon sastanka s članovima županijskog Stožera.

-Bili smo u stalnoj komunikaciji. Stalno smo razmjenjivali naša iskustva, često su s lokalne razine dolazili izvanredni prijedlozi koje smo kroz nacionalnu razinu provedemo za sve županije. Posebna pohvala ide zdravstvenim radnicima Karlovačke  županije, rekla je dr. Grba Bujević.

Od prodora koronavirusa sačuvan je zdravstveni sustav, domovi umirovljenika, ali i sve ostale slične ustanove. Stožer je odlično funkcionirao i nakon što je njegova prva postava završila u samoizolaciji, podsjetio je župan Damir Jelić. Zahvalio je građanima na disciplini koju su pokazali zbog čega je broj oboljelih stao na 31. Slijedi novi izazov – turistička sezona.

U turističkoj sezoni poseban oprez, brzo će se reagirati na svako potencijalno žarište

– Tako da s jedne strane možemo biti zadovoljni, ali s druge strane se traži potpuna koncentracija, naglasio je župan Jelić.

– Znate i sami da s dolaskom turista moramo biti oprezni. Oni dolaze iz različitih zemalja. Sada dolaze iz onih zemalja koje imaju istu epidemiološku sliku kao i mi, ali dolazit će i iz drugih zemalja. To ćemo jako pratiti. Ako se pojavi bilo kakvo, malo žarište mi ćemo promptno reagirati i odmah odrediti sve što treba epidemiološki. Tako ćemo zaštiti ostali dio naših ljudi, turista i u konačnici i turističku sezonu, dodala je dr. Grba Bujević. Pri tome je rekla da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i danas  izvanredna, nema novooboljelih ni umrlih. No, Nacionalni stožer kao i svi županijski stožeri nastavljaju s radom. Za sad još nema uvjeta za proglašenje kraja epidemije. Svi priželjkuju da do drugog vala epidemije neće doći, ipak i na suprotan scenarij treba biti spreman.

Damir Trut ne sumnja da će snage civilne zaštite i na njega uspješno odgovoriti.

– Prema Karlovačkoj županiji stiglo je oko 2 milijuna različitih tipova opreme od toga 1,2 milijuna maskica s razine države, ali i županija je samostalna nabavljala opremu. Sad opreme ima, ima i u skladištima Ravnateljstva, i u skladištima različitih organizacija i mislim da smo spremni za drugi val, ako će doći, rekao je Trut.

8.7. 2020.

RM