KORONAVIRUS. NEMA POTREBE ZA PANIKOM ALI IMA ZA PODIZANJEM SVIJESTI

Kategorija: OGULIN

Nema razloga za paniku, ali moramo podignuti svijest građana koji su potpuno nezainteresirani za korona virus, rekao je nakon Stožera Civilne zaštite župan Karlovačke županije Damir Jelić.

– Želja je ovog stožera da se podigne svijest sa jasnom porukom – to je jedna specifična gripa i nema potrebe za panikom, ali da se mora podići svijest u našoj županiji to to je sigurno, naglasio je Jelić.

Odgođena manifestacija “Pozdrav proljeću”, a još se razmišlja što će biti s proslavom sv. Josipa

 

Stožer nastavlja s provođenjem svih mjera koje su propisane pa i one s odgodama manifestacija s više od 1000 ljudi.

-U Karlovcu smo zabranili “Pozdrav proljeću” jer se radi o gotovo 1000 ljudi gdje bake i djedovi dolaze u kontakt s jako puno vrtićke djece. Razmatramo još neke situacije koje su najviše vezane uz sv. Josipa jer se to bliži, rekao je Jelić.

U Karlovačkoj županiji i dalje nema niti jedne osobe oboljele od korona virusa. Izolaciju u bolnici, potvrdila je i danas dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo, prošlo je sedam osoba, novih nema.

Prema najnovijim podacima pod zdravstvenim nadzorom je 60 osoba, a u samoizolaciji su i dalje četiri obitelji u Žakanju čiji članovi su bili u kontaktu sa zaraženim liječnikom iz Metlike.

Skup HDZ-a u Zorin domu na koji dolazi i A. Plenković te nacionalni filmski festival kojeg u kazalištu u petak organizira karlovačka Gimnazija, neće biti odgođeni.

-S ovim danom 60 osoba je pod nadzorom, a nikoga u našoj karlovačkoj bolnici nema u izolaciji. Znači, nemamo niti jednu sumnju danas na korona virus u Karlovačkoj županiji, naglasila je dr. Hranilović.

Kod pojave simptoma službe su spremne za propisano postupanje

 

A ako se kod osoba pod nadzorom posumnja u pojavu virusa, svi nadležni su spremni za postupanje.

-Neki od simptoma koji bi ukazivali na zarazu korona virusom, to je prije svega kašalj, povišena temperatura, otežano disanje te da je osoba došla iz zaraženog područja, komunicira se sa Zavodom za hitnu medicinu, prevozi se u Opću bolnicu Karlovac gdje je dogovorena izolacija takve osobe. Takvoj osobi uzima se potrebni uzorak za analizu na korona virus, a nakon što se dobije nalaz postupa se dalje prema nalazu, objasnila je dr. Hranilović.

Stožer je danas bio u širem sastavu i sastajat će se jednom tjedno. Uži, kojeg čine Nikša Antica iz Zavoda za hitnu, dr. Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo i županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković, radit će na dnevnoj bazi

U županiji su dva vozila hitne pomoći u potpunosti prilagođena za ove uvjete, osigurana su dva prostora za karantenu i napravljen plan za daljnje korake.

Crveni križ obišao je 2.356 subjekata u Karlovačkoj županiji – privredne subjekte, staračke domove, vrtiće, zdravstvene ustanove i odradili ogroman posao na promidžbi prevencije. Uskoro će se i u ordinacijama obiteljske medicine i po općinama odraditi isto.

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županijepozvao je jutros sugrađane koji rade na području Metlike, Črnomlja i Novog Mesta da svoj dolazak liječniku najave telefonom ako  su bili u kontaktu s osobom koja je oboljela ili kod koje se sada sumnja na zarazu korona virusom.

Navedeno priopćenje je poslano u cilju smanjenja potencijalnog rizika širenja bolesti uzrokovane korona virusom u našoj županiji. Kako navodi Stožer, nema razloga za širenje panike. Za sve dodatne informacije možete nazvati Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije u radno vrijeme na broj telefona: 047 411 267 ili van radnog vremena na broj: 098 247 630, poručuju iz Stožera.

11. 3. 2020.

RM