IZBORI U HDZ-u

Kategorija: OGULIN

U HDZ-u predstoje unutarstranački izbori. A u stranci, sada već vidljivo podjeljenoj, puca se iz svih oružja.  Kao da se sukobljavaju dugogodišnji politički protivnici, a ne ljudi koji su do jučer, zastupali iste stavove. No po oštroj retorici, vidi se da nisu. Jer  ta retorika neodoljivo podsjeća na retoriku oporbenih stranaka a ne dojučerašnjih najbližih suradnika. Pa ispada da Plenkovića, kao na Aktualnom satu, napadaju iz SDP-a, Živog zida, Mosta. Neslaganje oko, recimo, Istambulske konvencije, u ozbiljnoj stranci nikako ne bi smio biti razlog podjela. A u HDZ-u je. Očito nešto ne štima.

Potpisi potpore za novog/starog predsjednika stranke su predani. Andrej Plenković prikupio ih je 45.334  a njegov protukandidat Miro Kovač  16.708.

Za dužnost zamjenika predsjednika HDZ-a Tomo Medved prikupio 38.196 potpisa potpore, a Ivan Penava 15.284.

Za dužnost potpredsjednika HDZ-a natjecat će se devet kandidata. Oleg Butković prikupio 35.637 potpisa potpore, Ivan Anušić 34.619, Branko Bačić 33.282, a Zdravka Bušić 33.223. Tomislav Tolušić prikupio je 15.372 potpisa potpore, Davor Ivo Stier 15.089, a Milijan Brkić 14.761. Hrvoje Tomasović prikupio je 9.718 potpisa, a Ivan Kujundžić 7.453.

Tomislav Lipošćak, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Ogulina i saborski zastupnik, za portal Ogulin.eu dao je kraći intervju. Evo jednoga dijela:

-------------------------------------------------------------------------------------

Ogulinskoj organizaciji HDZ-a ovo nisu prvi izbori na ovakav način i sa više kandidata?

Koncem 2017. godine u gradskoj organizaciji birali smo predsjednika po principu „jedan član – jedan glas“ i za funkciju predsjednika kandidirala su se dva kandidata. Ovakav način izbora po meni predstavlja najbolji način da svaki član neposredno odlučuje o čelnim ljudima svoje organizacije, da bira i bude biran. I tada sam, preuzimajući funkciju predsjednika, naglasio da ćemo voditi računa o uključenosti svih članova i mogućnosti sudjelovanja u kreiranju politika gradske organizacije svakog člana kroz rad u temeljnim ograncima.

 

Možete li nam u kratkim crtama pojasniti izborni ciklus koji je pred HDZ-om na nacionalnoj i lokalnoj razini?

 

Prvo na red dolaze izborne skupštine temeljnih organizacija – ogranaka, kojih u našoj gradskoj organizaciji ima 12. Nakon toga slijede izbori za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike na nacionalnoj razini, koji će se održati 15. ožujka. Zatim su na redu izbori i izborne skupštine gradske i županijske organizacije te Opći izborni sabor Hrvatske demokratske zajednice koji će se održati u nedjelju 17. svibnja 2020. godine.

 

Što očekujete od izbora koji su pred Vama?

 

Prvenstveno očekujem da se svi kandidati, na svim razinama, vode mišlju kako su i ovi izbori prilika da ojačamo svoje zajedništvo i prilika za iznošenje stajališta i ideja o smjeru u kojem bi stranka trebala ići. Vjerujem da svi kandidati žele dobro HDZ-u i da će nastaviti raditi unutar stranke i nakon izbornih rezultata. Nažalost, i na lokalnoj razini imali smo primjera da to nije uvijek tako, ali vrijeme je pokazalo da su pojedinci, koji svoj osobni interes stavljaju ispred zajednice ili stranke, uglavnom osuđeni na politički neuspjeh i izolaciju. Upravo zato i smatram ovakav način izbora najpoštenijim iz razloga što svaki pojedinac može izraziti svoj stav!

5. 3. 2020.

Nebojša Magdić