8. SJEDNICA GV I BEZ AKTUALCA - ZANIMLJIVA

Kategorija: OGULIN

Iako bez aktualnog sata, niti ova, osma sjednica Gradskog vijeća nije protekla bez zanimljivih pitanja.

U 9.00 sati započela je 8. sjednica Gradskog vijeća. Kao što je i dosada bila praksa u predbožićno vrijeme, na vijeću nije bilo Aktualnog sata, ali se rasprava vodila na Izmjenama i dopunama proračuna za Grada Ogulina za 2019. godinu.

Zlata Kurelac (HDZ) spomenula je da se vidi planirano povećanje za informatizaciju u dijelu ustanova, ali ju je zanimalo i kakvo je stanje s pripremama za formiranje riznice i jesu li djelatnici prošli edukaciju.

Domitrović pogodovao obiteljskom poduzeću?

Jedno od zanimljivih pitanja postavio je vijećnik Tomislav Lipošćak (HDZ) gradonačelniku Domitroviću oko radova koji su obavljani na uređenju prilaza naselju Struga i na ogradi oko pravoslavne crkve.

Lipošćaka je zanimalo jesu li istinite tvrdnje i natpisi da je bilo pogodovanja i da li je Domitrovićevo obiteljsko poduzeće radilo za Grad.

Domitrović je odgovorio da on nema veze s tim, da je prenio upravljačka prava i da mu je to smiješno pitanje. Posao je dobilo poduzeće “Mikas commerce” koje je radove izvršilo samostalno i uredno ih naplatilo.

Na taj odgovor gradonačelnika vijećnik Lipošćak je kratko odgovorio da mu je drago što nije bilo pogodovanja i što su otklonjene sumnje u sukob interesa i pogodovanje poduzećima u obiteljskom vlasništvu.

Koliko je koštao put u Rusiju i tko je sve išao?

Također, dobili smo informaciju da je Grad Ogulin financirao put gradonačelnika Domitrovića u Rusiju na Međunarodni kulturni forum te da je gradonačelnik odlučio voditi u Rusiju i direktoricu Radio Ogulina kako bi mogli biti kvalitetno obaviješteni o detaljima puta.

Zašto se umanjuju sredstva za umirovljenike?

Milan Sabljak (HDZ) u svojoj je raspravi konstatirao da se baš ne radi u šestoj brzini kako se obećavalo te je tražio objašnjenje zašto se GIS nije realizirao i zašto se smanjuju sredstva za umirovljenike i uređenja  igrališta.

Što je s propisanim povećanjem plaća za vatrogasce?

Hrvoje Magdić (HDZ) istaknuo je da je Vlada donijela odluku da se plaće vatrograsaca moraju povećati za 3%, a jedinice loklane samopurave trebaju iznaći sredstva. Zanimalo ga je zašto to nije učinjeno i u Ogulinu i da li se planira u budućnosti?

Ivicu Porubića (HDZ) zanimalo je tko je nositelj projekta uređenja šetnice do Kleka. Domitrović je rekao da je nositelj HPD Klek, a Grad Ogulin je partner.

Domitrović čestitao krsnu slavu Svetog Nikole

Siniša Ljubojević (DSS) izrazio je nezadovoljstvo što se sjednica održava na pravoslavni blagdan Sv. Nikole, za kojeg je rekao da ga pola Srba slavi, a druga polovica ide u goste. Nakon toga Domitrović je čestitao svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti ovaj blagdan.

Zlatko Mrvoš (SDP) iznio je podatak da je ovaj proračun skoro 32 milijuna kuna veći od onog iz 2017. godine i da ne smatra objektivnim izrečene prigovore. Nakon toga Lipošćak ga je upozorio da je u 2018. i 2019. godini, zahvaljujući mjerama HDZ-ove Vlade, osigurano gotovo 24 milijuna kuna iz mjera fiskalnog izravnanja te da su značajna sredstva povučena iz prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni te prenesenih viškova i oročenja. Ta sredstva činila su preko 40% proračuna.

Osim ove točke, dosta je zanimljivo bilo i pod točkom u kojoj se raspravljalo o likvidaciji Poduzetničke zone. Već po običaju, nisu izostali “verbalni sukobi” Lipošćaka (HDZ) i Mrvoša (SDP), a “zaiskrilo” je i između Sabljaka (HDZ) i Jakšića (SDP). O tome malo detaljnije u idućim člancima!

 

20. 12. 2019.

OGULIN.EU