ZAVRŠEN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA NA RENENCIJI.JAVILE SE DVIJE FIRME.

Kategorija: OGULIN

14. studenoga, Hrvatske vode raspisale su natječaj za izvođača radova na prvoj fazi retencije Ogulin. Službeni je naziv  „Izvođenje radova na pregradnom mjestu retencije Ogulin – faza I“. Rok za prijavu bio je 17. prosinca. I taj je rok pred dva dana prošao.

Na jedvite jade, opsjednut stalnim poplavama, i Bogu i vragu i  svima u Hrvatskim vodama već dosadan, kopao sam uporno kopao, i konačno iskopao podatak, da su se na natječaj javile dvije tvrtke. Sada je u tijeku razmatranje tih ponuda a za mjesec dana trebali bi znati i izvođača. Samo se bojim tog našeg čudnovatnog Zakona o javnoj nabavi, jer sada silni žalbeni postupci potpuno bezrazložno usporavaju velike strateške projekte. Žalbu na odabranog izvođača može uložiti neka tvrtka s nula kuna na računu. Ili nekakav jebeni OPG. Prema riječima ministra Butkovića, pripremaju se zakonske izmjene kojima bi se spriječilo da tvrtke bez zaposlenih i imovine, žalbama usporavaju natječaje. Nadam se da se to našem slučaju neće dogoditi, da će tvrtka koja će izvoditi radove biti u roku izabrana, i da će radovi, kako je planirano, početi početkom proljeća.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, prilikom potpisivanja  Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, izjavio je:

„„Kad je riječ o Ogulinu, ne samo što su dobivena sredstva, već su i izvedeni radovi za 2 milijuna kuna na zaštitnom zidu za potrebe ribnjaka Vitunj. Ako sve zbrojimo, više od 150 milijuna kuna je aktivnoj fazi. Očekujemo u veljači građevinsku dozvolu za sam pregradni profil retencije“.  Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt obrane od poplave grada Ogulina, vrijedan 186 milijuna kuna, potpisali su ministar Tomislav Ćorić, u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Marko Veselčić, u ime tvrtke Hrvatske vode.

Župan Jelić, koji se zajedno s našim zastupnikom u Hrvatskome saboru Tomislavom Lipošćakom maksimalno angažirao oko riješenja ovog problema, istaknuo je vrlo dobru suradnju i izrazio zahvalnost ministru Čoriću i direktoru HV-a Đurokoviću. I sada, kada je lova konačno osigurana, s nestrpljenjem čekamo odabir izvođača radova „u srcu retencije“ – dakle na samoj brani, nadajući da će sve teći kako je planirano i da će projekt biti dovršen, kako je rečeno, do 2023. Ali u meni, zbog lošeg iskustva i dugog čekanja na  realizaciju ovog projekta, malo bojazni ipak postoji.

 

19. 12. 2019.

Nebojša Magdić