100 GODINA OGULINSKE GIMNAZIJE I 100 DOKTORA ZNANOSTI

Kategorija: OGULIN
Ove godine, naša Gimnazija obilježava 100. obljetnicu. Lijepa, okrugla brojka, koja nas čini ponosnima. Generacije učenika „derele“ su klupe skupljajući znanje još od 1919. godine kada je osnovana Realna gimnazija. Odlukom hrvatskog bana Matka Laginje i Povjereništva za prosvjetu i vjeru Kraljevske hrvatsko - slavonske zemaljske vlade od 5. rujna 1919. godine, donesena je odluka kojom se uspostavlja Realna gimnazija u Ogulinu. Školsku godinu 1919./1920. započelo je 189 učenika i 8 nastavnika, s nastavnim programom od 12 predmeta: nauk o vjeri, hrvatski jezik, njemački jezik, francuski jezik , zemljopis, povijest, matematika, mjerstvo i mjerstveno risanje, prirodopis, fizika, prostorno pisanje i gimnastika. Zgodna je ovo prigoda da nam nešto više o školi kaže ravnateljica, prof. Sanja Dubić:

„U sto godina postojanja ogulinske Gimnazije mijenjali su se društveno-politički i ekonomski sustavi, različiti svjetonazori su utjecali na oblikovanje mladih generacija, ali uvijek je bio prioritet odgoj i obrazovanje učenika za daljnja akademska i životna postignuća. S ponosom možemo reći da je naša Gimnazija dala preko sto doktora znanosti, koji su vrlo uspješni i priznati stručnjaci u Hrvatskoj i svijetu“.

 

-Škola je kroz povijest nekoliko puta mijenjala naziv.  Evo da se ukratko podsjetimo tih naziva:
 
1919.godine Državna Realna Gimnazija Ogulin
1945.godine Gimnazija Ogulin
1962.godine Gimnazija Đuro Kosanović
1976.godine Srednjoškolski centar Ogulin
1979.Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje
1985.Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Vladimir Bakarić
1992.godine Srednjoškolski centar Ogulin
1993.godineSrednja škola Ogulin
1996.godine Gimnazija Ogulin
2000.godine Gimnazija Bernardina Frankopana.
Nadajmo se da je sada kraj ovim promjenama imena škole.
 
 
„ Da. 2000. godine škola je dobila ime Gimnazija Bernardina Frankopana, a od 12. travnja 2019. godine u službenoj je uporabi novi naziv škole: Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana. Danas smo mješovita srednja škola s 276 učenika koja izvodi redovnu nastavu u sljedećim obrazovnim programima: Gimnazija – opća i jezična; Ekonomija, trgovina i poslovna administracija te Turizam i ugostiteljstvo. 2009. godine Gimnazija postaje PASCH škola odnosno pridružuje se inicijativi - „Škole: partneri budućnosti“. Iz ove suradnje nastao je veliki broj projekata, različitih aktivnosti, studijskih putovanja te program razmjene učenika kojim se usvajaju interkulturalne kompetencije te jača transfer znanja između europskih zemalja“.
 
-Posljednjih nekoliko godina učenici i profesori ove škole nižu brojne uspjehe.
 
„ Da. Bili smo među prvih 20 škola u Hrvatskoj u kojima se počeo provoditi pilot projekt „e-Škole“ koji je uspješno završen 2018. godine te je postignuta 4. razina digitalne pismenosti, odnosno postali smo digitalno napredna škola. Projekt „Potraga za klečkom čarolijom“ proglašen je najboljim srednjoškolskim projektom u Hrvatskoj 2015. godine u kategoriji strukovnih kompetencija za turizam. 2015./2016. godine završava trogodišnji međunarodni projekt o inkluziji čiji je cilj bio promicanje koncepta inkluzivnog
obrazovanja koji poštuje i omogućava različitost među svima koji uče. Škola je od 2016. godine članica UNESCO-ove ASPNet mreže škola koje promoviraju ciljeve Obrazovanja za sve odnosno rade na promicanju načela UNESCO-a, unaprjeđivanju mira i međunarodne suradnje kroz poticanje obrazovanja, znanosti i kulture u školama. Povezane škole za cilj imaju ispuniti tu misiju kroz pedagoške inovacije, poboljšanjem procesa učenja i međunarodne suradnje“.
 
- Školska godina 2018./2019. bila je za vas vrlo uspješna.
 
„U pravu ste. 2018. g. pokrenuli smo inovativan projekt natjecanja s Mindstorm robotima uz integrirano učenje sadržaja informatike, robotike i njemačkoga jezika te je ove godine održano II. hrvatsko prvenstvo u CLIL robotici. Radi se o inovativnom projektu kojega su osmislili profesori informatike i njemačkog jezika ove škole, a u kojem je sudjelovalo 14 ekipa iz cijele Hrvatske.
Dobili smo plaketu „Škola ambasador Europskoga parlamenta“ .
Forum za slobodu odgoja nas je nagradio priznanjem „Stjepan Cipek“ kao jednu od dviju srednjih škola u Hrvatskoj koje su prepoznate po svojim kapacitetima u provedbi projekata, inkluzivnim principima rada kao i sposobnosti globalnog pristupa društvenim problemima.
Hrvatska zaklada za znanost dodjeljuje nam priznanje „Škola prijatelj znanosti“.
Osvajamo zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u
poljoprivredi Agro arca – 2018. za mlade inovatore.
U rujnu ove godine povodom Dana Grada Ogulina dobivamo priznanje za stvaralački rad.
Surađujemo s velikim udrugama i uspješno realiziramo višegodišnje projekte, surađujemo s uglednim njemačkim dnevnim listom Frankfurter Allgemeine Zeitung: Jugend schreibt. 3 naša e-Twinnig projekta su dobila oznaku europske kvalitete“.
 
- Osim ovog velikog broja projekata i aktivnosti, i učenici vaše škole bili su iznimno uspješni i na različitim natjecanjima.
 
„Tako je. Naših 65 učenika sudjelovalo je na najvišim razinama natjecanja. Dva naša učenika su postali državni prvaci u sportu: tenisu i kuglanju. Četvero naših profesora je među 510 nagrađenih najboljih nastavnika prošle školske godine“.
 
Ove školske godine Gimnaziju i strukovnu školu Bernardina Frankopana, očekuje mnogo projekata, oko 30. Među njima je svakako najveći ERASMUS+ projekt. Nadaju se uvođenju novog strukovnog zanimanja, nastavku informatizacije poslovnih i nastavnih procesa a planiraju prezentaciju monografije o ogulinskoj Gimnaziji u prosincu ove godine. Očekuje ih i implementacija reformskih procesa u sustavu odgoja i obrazovanja, te prilagođavanje novim zahtjevima vremena u kojem živimo i radimo. Obrazovanje je za mnoge u nekim prošlim vremenima bio jedini izlaz iz bijede i siromaštva, kaže ravnateljica prof. Dubić i dodaje, kako je sada nastupilo novo, drugačije vrijeme. Vrijeme ideja u kojem je najvažnija inovativnost i kreativnost. Ulaganje u odgoj i obrazovanje mladih, najbolja je investicija, koja će se sigurno višestruko vratiti te biti garancija opstojnosti naroda i države.
 
19. 10. 2019.
Nebojša Magdić