SLIJEDI NAM NOVI TOPLINSKI VAL

Kategorija: OGULIN

Jedan toplinski val, onaj u lipnju, nekako smo pregrmjeli. Na sreću, kod nas nije bio toliko izražen kao u drugim dijelovima zemlje. Sada nam Vakula i kolege najavljuju novi toplinski udar, čiji će vrhunac biti u ponedjeljak. Pa je to eto vrijeme, da se malo podsjetimo najviših temperatura u „Lijepoj našoj“.

Do sada, apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, a to znači u hladu meteorološke kućice, zabilježena je 4. kolovoza 1981. godine u Pločama i iznosila je 42,8 °C. Koliko je bilo na suncu, bolje ni pomišljati. Bože sačuvaj.

Pred dvije godine, 10. kolovoza, Starigrad Paklenica, u kome zajedno sa Selinama velik broj Ogulinaca ima svoje vikendice, kuhao se je na temperaturi od 42,7 stupnjeva a naše županijsko središte Karlovac, zauzima na toj listi temperaturnih rekorda, treće mjesto. Ni četiri rijeke nisu ga uspjele spasiti od paklene vručine. Tamo su 5. srpnja 1950. godine, izmjerena 42,4 stupnja. Iste godine, 5. srpnja zabilježena je najviša temperatura u Ogulinu – 39, 5 stupnjeva.

Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su u srpnju i kolovozu, izuzetak je Virovitica gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Vjerovatno je bilo i viših temperatura, ali u većini mjesta mjerenje je počelo polovicom prošlog stoljeća. Inače, prvi podaci o vremenu u Ogulinu, zabilježeni su pred više od stotinu godina - 1901-e. Od tada, meterološki se podaci bilježe s kraćim prekidima, a od 1946. godine, svaki dan.

Dakle, kako kažu naši prognostičari, toplinski val će dosegnuti svoj vrhunac u cijeloj zemlji u ponedjeljak, te će u unutrašnjosti Hrvatske predstavljati veliku, a na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu vrlo veliku opasnost za zdravlje. Stoga se preporuča ne izlaziti i više se odmarati u najtoplijem dijelu dana, rashlađivati boravišne prostore, nostiti laganu i široku odjeću, uzimati dovoljno tekućine i laganu hranu, kroničnim bolesnicima prilagoditi terapiju teškim vremenskim uvjetima, te poduzimati i ostale mjere za zaštitu od vrućine. Uza sve to, ni jezero Sabljaci nije nam daleko a dobar je razlog da upravo tamo potražimo zaštitu od vrućine.

 

9. 8. 2019.

Nebojša Magdić