GRADONAČELNIK NEMA INFORMACIJU O RETENCIJI ???????

Kategorija: OGULIN

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik se, odgovarajući na vijećničko pitanje o retenciji, požalio kako o tome nema nikakvih informacija. A u pitanju je kapitalni projekt težak, ni manje ni više,  nego čak 185 milijuna kuna. Što se s tim projektom događa, gradonačelnik reče, da saznaje smo iz medija.

Pa se evo, da gradonačelnika oslobodim muka oko dobivanja pravih podataka, malo potrudih da svi skupa vidimo, gdje se nalazimo kada je u pitanju retencija.  U ponedjeljak, 25. veljače, krenuli su radovi na Retenciji Ogulin, točnije na izgradnji zaštitnog zida oko ribnjaka Vitunj. Tamo su imovinski odnosi riješeni u potpunosti, što je omogućilo da tvrtka TRG d.o.o., koja je posao dobila na javnom natječaju, počne s radovima. Cijena zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj je 2,5 milijuna kuna“. I to je zapravo ta PRVA LOPATA i početak gradnje retencije. Loše vrijeme ovoga proljeća, donekle je usporilo radove na ribogojiištu Vitunj. Imovinsko-pravni odnosi na lokaciji buduće brane, riješeni su 90 %.

Ali, pojavio se mali problem, koji je također usporio radove. Da se malo podsjetimo. Radovi na lokaciji brane trebali su početi već ovoga proljeća. No nisu.  Jer pojavio se problem za koji se nije znalo. Na području buduće retencije je TK optički kabl, koga, poput dalekovoda i vodovoda, treba izmjestiti. I sada se tu po našem dobrom običaju plete vrzino kolo - pa se radi novi projekt, pa se pravi troškovnik, pa se rješavaju birokratske zavrzlame, što je za par mjeseci odgodilo početak radova. Trenutno se radi na pribavljanju dokumentacije za građevinsku dozvolu za nasip i preljevnu građevinu. Dobivena je lokacijska dozvola za vodovod Turkovići - Ogulinski Hreljin. Sada se očekuje izrada glavne dokumentacije, predaja za građevinsku dozvolu koja bi se trebala dobiti za oko dva mjeseca. Za rujan bi se trebala raspisati javna nabava i ako sve bude kako treba, a kod nas nikada ništa nije sigurno, radovi na samoj brani mogli bi početi možda krajem ove ili početkom iduće godine.

I na kraju, što se tiče pitanja vijećnice Ljiljane Gračanin na sjednici Gradskog vijeća o Retenciji Ogulin, što nas sve iznimno zanima - u kojoj fazi je projekt i poštuju li se rokovi, gradonačelnik Domitrović decidirano je odgovorio da je zadnju godinu dana komunikacija s voditeljem projekta Retencija Ogulin potpuno prekinuta, i da on već godinu dana nema apsolutno nikakve informacije od Hrvatskih voda. Sve što zna, saznao je iz medija, rekao je gradonačelnik. Usput je dodao, kako je nekoliko puta pokušavao kontaktirati Hrvatske vode i voditelja projekta, ali nije bilo nikakvog odaziva. I upravo to mi je i više nego li čudno, obzirom da ja, kao i mnogi Ogulinci, opsjednut Dobrom i već izluđen poplavama, često puta znam nazvati Hrvatske vode, i biti pri tome dosadan,  ali niti jednom mi se nije dogodilo da su mi odbili dati informaciju. Pa mi u najmanju ruku ispada blesavo da baš meni objašnjavaju u kojoj je fazi projekt, a gradonačelnika navodno ignoriraju. Ponoviti ću da je Domitrović izjavio, kako je nekoliko puta pokušao kontaktirati Hrvatske vode i voditelja projekta, ali nije bilo nikakvog odaziva. A taj isti voditelj projekta, izjavio mi je danas, kako gradonačelnikova izjava nije točna i kako je s gradonačelnikom zadnji puta razgovarao negdje oko izbora. Kontakt dakle postoji. Zašto Domitrović to negira, i što se sve iza te negacije krije, nije mi jasno. Tek se bojim  nekakvih zakulisnih igrica i strahujem da takvom nemuštom komunikacijom netko ne stopira čitav projekt, na koji smo godinama čekali. A u prilog nam ne ide ni konferencija za tisak na kojoj je županijski čelnik SDP-a Ivan Vuković, oštro napao župana Jelića. Smatram, potpuno bespotrebno, jer SDP je izbore u Ogulinu već tada dobio uvjerljivom većinom, pa ta presica nije trebala služiti u predizborne svrhe. Mogla je samo učiniti štetu. Nadam se da nije. Jer župan, kada je obrana Ogulina u pitanju, za naš grad učinio je mnogo. Na kraju krajeva, on nam je ta vertikala prema vrhu vlasti, gdje se donose krucijalne odluke. Ta komunikacija na sreću dobro funkcionira a ako netko u svom egoizmu smatra da je marginaliziran, ne daje mu pravo da muti vodu i da ljudima ovog grada radi štetu. Jer to onda nema oprosta.

Radove na zaštitnom zidu ribnjaka u Vitunju, izvodi zagrebačka tvrtka TRG d.o.o

Radovi kasne zbog lošeg vremena.

Zaštitni zid kod ribnjaka, košta dva milijuna i 250 tisuća kuna.

Smiješak Banana, smiješak.  A kaj ti u sebi misliš, to je druga stvar. Kem se moliti, ni mu se groziti.wink

Photo by Nešo-Skorašnik

25. 5. 2019.

Nebojša Magdić