GRADSKO VIJEĆE - III SJEDNICA. JOŠ MALO.

Kategorija: OGULIN

Na članak, koji sam, to moram istaknuti, skinuo sa službene stranice Grada a radi se o izvješću sa III sjednice Gradskog vijeća, reagirao je gradski vijećnik Tomislav Lipoščak. Gmail-om mi je posalo svoje priopćenje:

U četvrtak, 16.5.2019. održana je 3. sjednica Gradskog vijeća i konačno smo dobili i proračun nakon krize vlasti nastale raspadom koalicije SDP-a, DSS-a i Nezavisne liste. Sjednica od 38 točaka potrajala je gotovo cijeli dan, a obilježilo ju je nekoliko trenutaka koji su zanimljivi javnosti – ali i koji se pokušavaju različito inerpretirati kroz medije.

Gradonačelnikova nervoza i napuštanje sjednice

Kao što je HDZ Grada Ogulina već pisao na svojim facebook stranicama, za vrijeme trajanja sjednice dogodilo se nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti na sjednicama Gradskog vijeća. Gradonačelnik je negodujući napustio sjednicu za vrijeme rasprave oko pitanja koje sam kao vijećnik uputio predstavničkom tijelu kojeg sam član. Prethodila je tome rasprava, odnosno, po tko zna koji put, pokušaj dociranja od strane gradonačelnika Domitrovića kako je dopis pogrešno adresiran i upućen na pogrešnu adresu. U svom pitanju tražio sam podatke o ugovorima iz 2018. godine koje je Grad Ogulin sklopio za obavljanje usluga s vanjskim suradnicima. Zašto je to toliko razljutilo gospodina Domitrovića, ne znam. Nadam se da će biti jasnije kada dobijem odgovor na postavljeno pitanje. Zbog gradonačelnikovog napuštanja sjednice za vrijeme trajanja rasprave, uz njegovo negodovanje i galamu, ispred Kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera zatražio sam stanku kako bi se konzultirali o daljnjem radu na sjednici. Nakon stanke gradonačelnik nam se pridružio i sjednica je nastavljena.

Ono što žalosti je činjenica da je nakon ovakvog postupka, nakon nekoliko sati i reakcija na društvenim mrežama, gradonačelnik vrlo neukusno (da ne upotrijebim teži izraz) pokušao banalizirati i opravdati svoj postupak te ponovno odlazeći sa sjednice uz podsmijeh govorio o „preši za ići na WC“, inkontinenciji i sličnim stvarima. Ovakvim ponašanjem sjednica i sama institucija Gradskog vijeća dovedena je na razine kakve još nismo imali prilike vidjeti.

Smatram da kao vijećnik imam pravo postavljati pitanja prema predstavničkom tijelu kojeg sam član i preko njega tražiti odgovore. To je bila i dosadašnja praksa koju su koristili i vijećnici SDP-a kada su bili u oporbi. Potvrdu da sam u pravu dobio sam i od predsjednika vijeća gospodina Hermana koji mi je rekao da je zaprimio pitanje i proslijedio ga gradskim službama, na čemu mu se zahvaljujem. A zašto gradonačelnik nije želio o tome raspravljati i zašto ga ovakva pitanja uznemiruju, vrijeme će pokazati.

 

Prijedlog ukidanja prireza – odbijen

 

Tvrdnje da nismo podnesli niti jedan amandman također su neistina i manipulacija. Ali to je već postao „modus operandi“ ove vlasti. Sukladno članku 50. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ogulina, podnesli smo amandman na prijedlog Odluke o porezima Grada Ogulina. Smatramo da su se stekli uvjeti za potpuno ukidanje prireza poreza na dohodak. Naime, kako i sam predlagatelj (gradonačelnik) u obrazloženju ističe, Grad Ogulin uveo je prirez 1.1.2015. godine kao način premošćivanja gubitka dijela proračunskih prihoda uzrokovanih zakonskim rješenjima ondašnje vlade Zorana Milanovića, a kojima su se izgubile povlastice koje je nosio status brdsko – planinskog područja.

Vlada Andreja Plenkovića Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave  ispravila je fiskalne nejednakosti lokalnih jedinica uvođenjem fonda fiskalnog izravnanja. Iz tog fonda Grad Ogulin dobio je gotovo 11 milijuna kuna u 2018. godini, te je predviđeno gotovo 12 milijuna i u 2019. godini iz istog izvora.

Nažalost, većina vijećnika (SDP i SDSS) odbili su prijedlog da se o ovom amandmanu uopće raspravlja iako je to praksa koja nije bila neuobičajena u ranijim sazivima. Tako da smo ostali bez mogućnosti da uopće raspravimo mogućnost potpunog ukidanja prireza građanima našeg grada.

 

Vremenski rokovi, statuti Zavičajnog muzeja i vanjski suradnici…

 

Opravdanje o vremenskim rokovima i sličnome nije nam uvjerljivo budući da smo Odluku o prijedlogu utvrđivanja statuta Zavičajnog muzeja Ogulin dobili na polovici sjednice. Upravno vijeće Zavičajnog muzeja Odluku je donijelo večer uoči same sjednice. Podržali smo takav prijedlog unatoč činjenici da je Upravno vijeće preskočilo jedan zakonski korak, da je gotovo pola godine imalo Odluku o donošenju Statuta suprotnu Zakonu o ustanovama i Statutu Zavičajnog muzeja te da materijali nisu dostavljeni vijećnicima u roku koji predviđa poslovnik. Nažalost, prema riječima privremene ravnateljice Muzeja, više od pola godine stručne službe i vanjski konzultanti (koje Grad plaća) nisu uočili pogrešku nego  članovi Odbora za statut, poslovnik i normativnu djelatnost iz redova HDZ-a“.

 

21. svibnja 2019.

gradski vijećnik

Tomislav Lipošćak