VENTILATOR - PUST, PRAZAN, ZABORAVLJEN

Kategorija: OGULIN

DIP, SINTAL, T.P. ZVIJEZDA, PKS, KAPELA, IZGRADNJA, VENTILATOR. Nekima poznati pojmovi, neki prvi puta za njih čuju, neki ih pamte s puno nostalgije i sjete. Sve su to nekadašnji, u našim lokalnim okvirima, „giganti“.  Koji su bili hranitelji Ogulina pa onda šaptom pali. Nema ih više.

Čak se i ne spominju. Iza nekih je nešto ostalo a iza drugih samo ruševine. Dok nisam na haklu (haklam na jedan koš sam sa sobom) sje...l koljeno, redovita mi je tura bila prema Bukovici, Ventilatoru, Rašću, Skorašniku i doma. Oko 10 km. Nedavno sam malo sam detaljnije „bacio oko“ na nekadašnji Ventilator - poduzeće koje je u najboljim danima imalo i do 250 radnika. Hranilo 250 obitelji. Blizu tisuću ljudi. I dok je najveća ondašnja tvrtka DIP krajem 80-ih godina već osjećao posljedice krize, radnici su već naveliko štrajkali i povorkama kroz grad pokušali upozoriti na svoje stanje, Ventilator je radio punom parom. Imali su svoje ispostave u mnogim gradovima, njihovi proizvodi bili su traženi širom propale države - od Vardara pa do Triglava. "Ventilator" je bio i poznat, i priznat.  A onda smo krenuli u privatizaciju. 51% "Ventilatora", nije po tada ustaljenom običaju nekom mućkom nekome poklonjeno, već je kupljeno za gotovu lovu. Ali, kako mi sada beni bivši radnici pričaju, kadrovski se je pogriješilo i počeo je pad. Pa stečaj, pa stečajni upravitelj, pa novi stečaj pa novi stečajni, i pojma nemam čiji  je sada"Ventilator". Od nekada poznate i priznate firme, ostali su goli zidovi i  uništene kancelarije. Slike o tome govore najbolje. A ako vam nešto zatreba samo navratite. Možda još ima nešto za ukrasti.

 

Porta bez portira. A i što će jer više nitko ne dolazi.Malo pogledah unutar kruga - negdje nikoga. Ipak netko radi. Ne ventilatore već - drva.Nekada vrvilo radnicima, danas pustoš. Reče mi jedan stari radnik: "Kad sam otišao, više nikada nisam bio tamo. Srce me boli".Nekoliko slika bez riječi. Dovoljno govore same za sebe.

 

 

   Kašnjenje. Čisti aorist. Prošlo svršeno vrijeme. Nema više nikoga tko će kasniti.

 Photo by Nešo- Skorašnik

20. 5. 2019.Nebojša Magdić