CESAROVAC OPET STRADAO. K R I V A C - VJETAR ILI JEBIVJETAR ?

Kategorija: OGULIN

Vrelo Cesarovac, podsjeća na vrijeme izgradnje prvog ogulinskog vodovoda 1847. godine. Voda do njega u početku je iz Turkovića tekla drvenim cijevima, kasnije glinenim koje su 1882. godine zamijenjene željeznim. Natpisi na zdencu potječu iz 1882. kada je Cesarovac dobio današnji izgled. Prema nekim izvorima, u kupoli na vrhu zdenca, nalaze se imena časnika nekadašnjeg krajinskog vojnog garnizona. Pred 15-ak ili možda koju godinu više, na inicijativu Grada, ogulinski akademski kipar Ante Brčić, temeljito ga je obnovio.

A onda u noći od subote na nedjelju, 3. na 4. prosinca 2011. godine, neki „momci“ s krajnje primitivnim mentalnim sklopom, iz samo njima poznatih razloga, učiniše „junačko“ djelo. Otrgnuše krunu na Cesarovcu, i razbiše je u komadiće. Što se pri tome događalo u njihovim glavama ?. Trijumf primitivizma, osjećaj  blaženstva u činu razaranja , ili možda, seksualno zadovoljstvo. Vrag bi ga, ili Freud, znao. Tek, uništiše dio povijesti ovoga Grada. Koje li bolesti u njihovim glavama. Što je slijedeće na redu, pitam se. I tko bi vandale u takvoj raboti trebao spriječiti ?. Znate li odgovor.

O ovome sam pisao pred sedam godina. A onda, ovog vikedna, da li u petak ili u subotu u noći, Cesarovac je ponovno stradao. Kupola ili kruna, kako hoćete, ponovno je otkinuta. Vjetar koji ovih dana puše punom snagom, ne vjerujem da bi mogao srušiti tešku kamenu gromadu. Biti će da su se ponovno, neki nestašni dečki, malo zaigrali. No i tu se javlja sumnja. Ako su se već popeli na Cesarovac, otkinuli kamenu krunu, očekujem da bi je i svojoj ludosti, bacili na tlo. No kruna je samo prevrnuta i ostala na vrhu zdenca. Tako da nam ostaje enigma koju teško da ćemo riješiti. Jedino je sigurno - naš Ogulinac u Zagrebu, kipar Ante Brčić, ponovno će imati posla.

Traži se krivac. Što bi moglo biti - vjetar ili neki nestašni dečki ?

Ovo je fotka iz 2011. godine. Hajro vozi dijelove Cesarovca u japaneru.

Kipar Ante Brčić lijepo sve posložio a sada - Jovo nanovo. Morati ćemo postaviti policajca da čuva Cesarovac.crying

Photo by Nešo-Skorašnik

17. 3. 2019.

Nebojša Magdić