DJEČJE IGRALIŠTE - ZAPUŠTENO I OPASNO

Kategorija: OGULIN

Kada je stari park osuđen na rušenje, malo smo, onako sentimentalni, ronili suze za njim. A onda je  zasađen novi na koji se polako navikavamo, jer se već sada dobro vidi da će nekim novim generacijama biti drag, kao nama, onaj stari.

Onda je dječje igralište, koje se do tada nalazilo i sredini parka, pomaknuto ka njegovu rubu. I to se odmah pokazalo kao loše rješenje, jer igralište nije bilo ograđeno, pa je pravo čudo da netko od zaigranih dječaka i djevojčica, nije izletio na prometnu Nazorovu ulicu, i završio pod kotačima automobila. Pisao sam  već o tome ali nitko ne reagira. Taj moj mali apel gradskim vlastima je poput one - gluhome dobro jutro. Od ograde ni dan ništa. Valjda se čeka da se nekome, ne daj Bože, nešto dogodi. Zalud ćemo onda tražiti krivca.

A i samo igralište je zapušteno i postalo opasno za one njamlađe. Nakon što sam o tome pisao, igralište je malo sanirano po principu - drži vodu dok majstori odu, ali zub vremena i neodržavanje, učinilo je svoje. Sprave za igranje su uništene a na dijelovima su otpale daske i prava je sreća da neko dijete nije već nastradalo. Igralište je naše, i ničije, i zato nam tako zapušteno izgleda. Jučer sam dobio mail od jedne, kako se potpisala, „mlade mame“, i molbu da o svemu napišem nekoliko riječi. E kada je mlada mama u pitanju, ne mogu odoliti da joj ne ispunim molbu wink. Navratio sam u park i snimio nekoliko fotkica dječjeg igrališta koje, kako se vidi, vapi za popravkom. Nisu tu potrebni neki posebni zahvati. Ni lova iz EU fondova kojima u gradu svakodnevno baratamo. Treba samo malo dobre volje, malo boje i par čavala, izmjena neke daske i gradice, i svi će biti zadovoljni. A što je najvažnije - djeca će nam biti sigurna. Ne znam čija je to briga u gradskom ustroju, ali očito, o igralištu se nitko ne brine. Nije baš za neku pohvalu.

Rupica koja će ubrzo postati rupa. U kojoj lako može zapeti dječja nogica.

Konjića fali pola. Baš nekog briga. A preko ovih nesretnih stupića, svako malo neko djete padne. Dajte ih otpilite i stavite u razinu površine za igranje. Ili ih uklonite.

Komentar nije potreban.

Pa ljudi moji. Vidi li netko ovo. U parku,  u središtu grada. Valjda će netko ovo sanirati do "Festivala bajke". Da se ne sramotimo pred gostima.

Prijee sliči na smetlište nego na dječje igralište.

Krajnje je vrijeme da se ovo popravi.

Svega nekoliko metara do prometne Nazorove ulica. Zar je toliko teško postaviti zaštitnu ogradu oko igrališta i zaštiti dječicu.

16. 3. 2019.

Nebojša Magdić