NEZAVISNA LISTA - GRADONAČELNIKOVA ''POTPORA'' PROJEKTU ZA KOJI JE DOBIVENO 5,9 MILIJUNA KN BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Kategorija: OGULIN

Projektni prijedlog Grada Ogulina, za razvoj infrastrkture poduzetničkih zona, uspješno prošao i dobili smo oko šest milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU. Osim na ovom blogu, ta informacija je objavljena između ostalog i na stranici Grada. Na sve je jučer reagirao i ex. predsjednik GV i ex nositelj NL, Željko Stipetić, te Volim grad pod Klekom. Pokušali su dodatno razjasniti kako se stvar zapravo odvijala, i kako u svemu, ova inicijativa nije, iz meni nejasnih razloga, dobila podršku gradonačelnika. Između ostalog, navode:

Sada se vraćamo u srpanj 2017. kako bi kroz par rečenica opisali doprinos i potporu gradonačelnika Domitrovića ovome projektu.

U srpnju 2017. gradonačelnik dolazi direktoru PZ Ogulin i od njega uzima već gotovi projekt (koji je bio spreman za apliciranje na Poziv na dostavu projektnih prijedloga ''Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona'', KK.03.1.2.03) kako bi ga dao svojim ''vanjskim'' stručnjacima za EU fondove da ga pregledaju. Nakon nekoliko dana gradonačelnik vraća projekt direktoru PZ, uz komentar kako projekt nije kvalitetno pripremljen, kako je pun nedostataka i da kao takav ne bi bio pozitivno ocjenjen na evaluaciji. Sve to gradonačelnik navodi nakon konzultacija sa ''vanjskim'' stručnjacima za EU fondove, koje usput grad plaća 200 kn po satu konzultacija. Nakon toga, direktor zone, znajući da je projekt izrađen kvalitetno i na način da bude prihvatljiv, na svoju ruku prijavljuje projekt na navedeni Poziv.

 

Nastavak iskazivanja ''potpore'' gradonačelnika ovome projektu odvija se 5.09.2017. na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća. Nakon što je direktor PZ sve nazočne obavijestio da je prijavio navedeni projekt, gradonačelnik ga je ispratio riječima (donosimo tekstualni prijepis tonskog zapisa aktualca):

Gradonačelnik Domitrović: ''Mogu vas izvijestiti da je u tijeku natječaj uređenja poslovnih zona koji se završava 22. rujna i radi ga Karlovačka razvojna agencija, a vidit ćemo kroz par mjeseci rezultat da li će taj projekt proći, da li će to biti dobro odrađeno, a ja osobno smatram da neće, da dokumentacija neće odgovarati natječaju. Nećemo prejudicirati nego ćemo sačekati još nekoliko mjeseci pa ćemo vidjeti..''

 

Dakle radi se o rujnu 2017. godine, godinu dana prije početka toliko opjevane ''opstrukcije Nezavisnih u radu gradske vlasti''! Sami zaključite u kakvom smo okruženju i idili radili i kakvu su potporu gradonačelnika Domitrovića imale gradske tvrtke čije smo upravljanje mi, članovi NL preuzeli.

 

Ovim tekstom želimo istaknuti nekompetenciju samog gradonačelnika Domitrovića, educiranog stručnjaka za EU fondove, koji je unatoč 12 odslušanih ciklusa edukacije za EU fondove, morao angažirati ''vanjske'' EU stručnjake, koji su mu nakon naplaćenih 200 kn za sat konzultacije rekli - neće proći. Naprosto fascinira ta lakoća odlučivanja kojom je gradonačelnik Domitrović pokazao prst dolje ovome projektu.

S druge strane, odlučan stav direktora PZ, najzaslužnijeg za dobivenih 5,9 mil. kn, u namjeri da aplicira projekt unatoč izostanku potpore gradonačelnika, treba biti primjer upornosti, proaktivnog razmišljanja i iskrenog rada za boljitak grada.

 

U ovom tekstu se vidi, kako već u ljeto 2017. godine, puca polako „ljubav“ između koalicijskih partnera, i kako različito gledaju na stvari, iznimno važne za grad. Što svima donosi ništa drugo do štetu. I sama činjenica, da gradonačelnik nije podržao inicijativu Nezavisne liste, koja nam je eto, donijela 5,9  milijuna kuna, onim, političkim iskusnijim i mudrijima, bio je jasan znak da „to nekaj  nebu išlo“. Što se je na kraju pokazalo točnim. Zaključak je jasan - ne bu bilo dobro. Ili - netko se na vlasti, malo zaigrao. A cijenu,  kako je to već kod nas uobičajeno,  plaćaju građani.

 

24. 1. 2019.

Nebojša Magdić