U NOVU GODINU - S NOVIM IZBORIMA

Kategorija: OGULIN

Kriza vlasti, nastala nakon raspada koalicije, koja je, sada se to pokazuje, bila prilično klimava. Nakon izjave gradonačelnika Domitrovića da više ne računa na koalicijske partnere, došlo je najprije do ostavke predsjednika Gradskog vijeća Željka Stipetića, inače nositelja nezavisne liste, a na istoj sjednici ostavku na dužnost prvog potpredsjednika dao je i Milan Sabljak ( HDZ ). Jedina šansa da se sjednica Vijeća ipak održi, bila je u rukama Nikoline Radulović ( DSS ) ali i to je otišlo u vjetar nakon što je i Radulovićka dala ostavku. Što sada. Boris Grgurić s nezavisne liste Željka Stipetića, dao je detaljno obrazloženje:

"Nakon proteklih političkih događanja u gradu, a posebice nakon podnijete ostavke potpredsjednice Gradskog vijeća iz redova Demokratskog saveza Srba Nikoline Radulović, te dobivenog mišljenja Ministarstva uprave Republike Hrvatske u kojem je jasno zauzet stav da gradonačelnik ne može samostalno sazivati sjednice Gradskog vijeća, dana 19. prosinca 2018. godine održana je sjednica Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost radi iznalaženja mogućnosti oko sazivanja nove sjednice.

U članku 71. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Ogulina razrađen je način sazivanja sjednica Gradskog vijeća. Stavkom 2. predviđena je mogućnost da 1/3 gradskih vijećnika ili gradonačelnik zatraže od predsjednika vijeća sazivanje sjednice, što je isti dužan učiniti u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. Stavkom 4. predviđeno je da ukoliko Predsjednik ne sazove sjednicu u tome roku, u daljnjem roku od 8 dana to može učiniti gradonačelnik. U stavku 5. predviđeno je da, ukoliko nakon proteka ovih rokova nije sazvana sjednica, na zahtjev 1/3 vijećnika sjednicu može sazvati čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove lokalne i područne (regionalne) samouprave, također u roku od 15 dana od dana primitka.

Međutim, prema mišljenju Ministarstva uprave, situacijom koja je nastala nisu ispunjeni uvjeti iz članka 34.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, odnosno gradonačelnik ne može sazivati sjednicu jer nije ispoštivan prvi uvjet, a to je da je 1/3 vijećnika tražila sazivanje sjednice od predsjednika vijeća. Naime, Ministarstvo napominje kako sazivanje sjednice nije zatražila kvalificirana većina vijećnika (očito se mislilo na kvalificirani omjer od 1/3) pa ne može niti gradonačelnik sazivati sjednice vijeća.

Ujedno Ministarstvo napominje kako gradonačelnik ima zakonsku obvezu, kao jedini zakonski predlagatelj, utvrditi prijedlog proračuna i podnijeti ga predstavničkom tijelu na donošenje u roku utvrđenom posebnim zakonom – odnosno do 15.11. tekuće godine za slijedeću godinu, ali mu to ne daje nikakvo pravo na sazivanje sjednice predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća. Ministarstvo zaključuje da je proračun potrebno donijeti do 31.12.2018. godine, a neodržavanje sjednice i nedonošenje proračuna ima za posljedicu raspuštanje predstavničkog tijela i nove izbore.

U skladu sa zakonskim odredbama i odredbama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Ogulina, članovi Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost jednoglasno su zaključili da gradonačelnik ne može inicirati sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina, što znači da se proračun za 2019. godine neće donijeti.

No, isto tako, temeljem odredbe članka 69.a stavak. 1. Zakona, ukoliko gradonačelnik ne predloži prijedlog proračuna u roku koji omogućuje njegovo donošenje, kao što je sada slučaj, Vlada Republike Hrvatske imenovat će povjerenika koji će raspisati prijevremene izbore za gradonačelnika. Isto tako, odredbom članka 84. točka 7. propisano je da će na prijedlog državnog tijela nadležnog za poslove lokalne uprave i samouprave Vlada RH raspustiti predstavničko tijelo koje ne donese proračun ili odluku o privremenom financiranju, osim u slučaju iz članka 69.a st. 1. Prema tome, na potezu je državno tijelo nadležno za poslove lokalne uprave i samouprave i potom Vlada RH, koja treba odlučiti koga se raspušta i razrješuje – gradonačelnika koji nije predložio proračun na vrijeme ili predstavničko tijelo koje nije usvojilo proračun (kojega nije niti dobilo na vrijeme).

Nakon ovoga može se zaključiti da je potez o raskidu koalicije neposredno prije sjednice Gradskog vijeća na kojem je trebalo donijeti tehničko usklađenje – rebalans proračuna za 2018. godinu, kao i niz odluka od značaja za grad i građane, bio prilično nepromišljen potez s dalekosežnim posljedicama. Isto tako, nepotrebno se izgubilo vrijeme bez ikakvog poteza koji bi doveo do razrješenja situacije i sazivanja sjednice Gradskog vijeća. U svakom slučaju nam slijede izbori, samo što nije baš jasno da li samo za gradsko vijeće ili samo za gradonačelnika ili jedni i drugi. Kao što rekoh, na potezu je Vlada Republike Hrvatske.

Dakle, u ove blagdanske dane, građani Grada Ogulina imaju priliku u obiteljskom ozračju raspravljati i o uspješnosti ili neuspješnosti pojedinih političara i stranaka našega grada. Meni osobno ostaje samo žaljenje što su se dobre stvari koje smo zajedno pokrenuli ovakvim potezima gradonačelnika rasplinule, a mnogo bitnih stvari na koje smo ukazivali u proteklih godinu i po dana nisu niti dotaknute.

Na kraju, svim građanima našega grada želim mirne i blagoslovljene božićne i novogodišnje blagdane te mirniju i još uspješniju 2019. godinu".

Boris Grgurić

#volimgradpodklekom

 

23. 12. 2018

Ogulin u srcu