SURADNJA KARLOVAČKE, SISAČKI-MOSLAVAČKE I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE.

Kategorija: ŽUPANIJA

Karlovačka, Sisačko moslavačka i Zagrebačka županija po mnogo čemu su slične, stoga žele ostvariti međusobnu suradnju, kako bi se potaknuo brži razvoj svih triju županija, istaknuto je na sastanku županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin s kolegama iz Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije Ivom Žinićem i Stjepanom Kožićem.

Radnom sastanku održanom u Aquatici prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija: Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić. Nakon sastanka troje je župana potpisalo Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma ove tri Županije. U planu je potpisivanje Razvojnog sporazuma između triju županija, što je mogućnost koju daje Zakon o regionalnom razvoju, a koji bi, nakon usuglašavanja područja suradnje, strateških ciljeva i projekata omogućio brže financiranje tih projekata iz europskih i nacionalnih izvora. Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako su problemi u trima županijama veoma slični, od poplava do loše demografske slike i slabo naseljenih ruralnih područja, koja teško mogu konkurirati razvijenim europskim regijama. Naglasila je kako mogućnosti za suradnju itekako postoje, ponajprije u poljoprivredi, turizmu, te infrastrukturnim projektima.

-O nama samima ovisi kako ćemo pozicionirati razvoj naših županija, kako ćemo odabrati područja suradnje, projekte i potencijalne izvore financiranja te pomoću europskog novca doprinijeti ostvarenju ciljeva postavljenima u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. Na tom putu, od iznimne važnosti je potpora Vlade RH i resornih ministarstava, rekla je među ostalim županica Martina Furdek Hajdin.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se nada da će se tri županije u što kraćem roku potpisati Razvojni sporazum, na dobrobit svih stanovnika.

-Ovaj potres nas je još više zbližio, moramo razmišljati kako što prije sanirati štete, ali i omogućiti što bolju kvalitetu života, jer ćemo time spriječiti iseljavanje, rekao je među ostalim župan Kožić.

On smatra kako je jedan od prioritetnih projekata širokopojasni internet, jer u budućnosti, rekao je, bez digitalne tehnologije teško ćemo loviti korak s onima koji to već imaju. Sisačko moslavački župan Ivo Žinić zahvalio je županici Furdek Hajdin na inicijativi i podsjetio na niz sličnosti između triju županija koje su i direktno povezane u obrani od poplava. Smatra da se može pripremiti mnogo projekata na području prometne infrastrukture, ali i vjerskog, zdravstvenog i kongresnog turizma. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija, jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, ali i znači širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je proceduru oko potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je, kako je rekla, alat za ostvarivanje strateškog razvoja. Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata. Riječ je o projektima pojedinačno vrijednim najmanje 50 milijuna eura koji će trebati potporu više ministarstava i moraju doprinijeti razvoju županija. Nakon održanog sastanka troje je župana, u društvu ravnatelja svojih Razvojnih agencija, potpisalo Pismo namjere, kojeg će prema uputama s današnjeg sastanka proslijediti u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na potvrdu, čime će se steći uvjeti na daljnju realizaciju Razvojnog sporazuma.

26. 2. 2021.

Karlovački.h