CIJEPLJENJE U KARLOVCU

Tristo Karlovčana, po deset iz 30 ordinacija obiteljske medicine, bit će danas cijepljeno protiv koronavirusa Astra Zenec cjepivom. I to je tek mali dio od više od 9000 zainteresiranih za cijepljenje u Karlovačkoj županiji.

Oni ne idu preko reda, poslali su ih njihovi liječnici i u redu stoje ispred dvorane Ekonomske škole. Prvi su stigli i sat prije nego li je cijepljenje započelo. Radi se mahom o građanima treće životne dobi, ali i teško bolesnima.

Cijepimo se da zaštitimo druge, a liječnicima i stručnjacima vjerujemo, rekli su nam.

-Ako se mogu cijepiti velikani, mogu i ja, kaže nam Alojz Čerkez koji kako kaže preko reda nije nikada išao pa ni sada.

-Već se 20 godina cijepim protiv gripe i uopće nisma mislila da sada ne bih išla na ovo. To je meni normalno, kaže jedna Karlovčanka.

Vlasnik TTK odbio cijepljenje u HGK, danas čekao u redu sa svima ostalima

 

Među onima koji su čekali na cijepljenje i bivši karlovački dogradonačelnik Dubravko Delić, ali i poduzetnik Ivan Mikšić.

-Zahvalan sam na mogućnosti da možemo ovo obaviti. Dobro je organizirano. Imam potpuno povjerenje u struku i obrazloženja koja su data, ne brine me ni Astra Zeneca, ni Pfizer ni Moderna ili Sputnik V, kaže Delić.

Mikšić, vlasnik Tvornice turbina Karlovac, koji iako u godinama kada bi trebao uživati u mirovini je i dalje vrlo aktivan. No, cijepljenje u Hrvatskoj gospodarskoj komori je odbio, kaže nam. Inače idem  na putovanja u inozemstvo i moram imat potvrdu da lakše prelazim u druge zemlje. Inače bih morao svaki puta platiti testiranje 500 kuna. Zvali su me u komoru, ali rekao sam im da sam se za cijepljenje prijavio kod svoje doktorice i da čekam reda kad će me pozvati, pojasnio je.

Najstarija cijepljena 95-godišnja Roze Barić

 

Sigurno jedna od najstarijih, ako ne i najstarija danas na cijepljenju bila je 95-godišnja Roze Barić. Stigla je u pratnji obitelji i kaže da bi radije da joj daju neko cjepivo od kojeg će umrijeti. Rodom je iz Slunja, ali živi s obitelji u Hrnetiću koja se na bakine riječi o “drugoj injekciji” samo smije.

Na popisu onih koji se u Karlovačkoj županiji žele cijepiti je više od 9000 ljudi. Svi oni strpljivo čekaju poziv svojih liječnika za cijepljenje. U Karlovcu će danas cijepivo primiti njih 300. U slučaju da netko ne dođe, cjepivo neće propasti.

-Imamo pričuvni plan – dodatni popis za osobe koje će se pozivati da dođu na cijepljenje, rekao je za naš radio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

Cijepljenje na punktovima jedino ispravno

Cijepe tri tima, po jedan obiteljske medicine, hitne i Zavoda i to s Astra Zeneca cjepivom.

-Svakako će zaštiti od teških oblika bolesti i od smrtnog ishoda i to je ono što se želi postići – spriječavanje teških oblika bolesti i smanji smrtnost, naglasila je epidemiologinja dr. Biserka Hranilović.

Hoće li se cijepljenja nastaviti na punktovima? Zoretić kaže ovisit će o interesa, ali obiteljska liječnica Vesna Rossman čiji tim je danas cijepio u Karlovcu, kaže kako je to jedini ispravan način.

-Nadamo se da će se to potpuno izmjestiti iz naših ordinacija jer ovo je javnozdravstvena akcija i javno zdravstvo je to koje bi trebalo organizirati cijepljenje. Mi smo ponudili pomoć u samom činu cijepljenja, ali više od toga ne možemo dati jer nama već sada jako puno kroničara kasni sa svojim kontrolama, otkrivanjem novih kroničnih nezaraznih bolesti i mi zapravo imamo strašno puno posla u svojim ordinacijama, naglašava.

Nakon Karlovca iduće masovno cijepljenje bit će i u Ogulinu u tamošjoj gradskoj dvorani. Tamo je upućeno 260 doza.

18. 2. 2021.

Radio Mrežnica

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi