ŽUPANIJA POMAŽE POLJOPRIVREDI

Kategorija: ŽUPANIJA

Zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i viši savjetnik za razvoji EU fondove u Upravnom odjelu za gospodarstvo Željko Fanjak, posjetili  su u četvrtak, 23. srpnja, OPG Hajsan, vlasništvo Tomislava Hajsana u Gornjem Mekušju.

OPG Hajsan bavi se uzgojem i preradom voća i povrća i jedan je od poljoprivrednih proizvođača koji koristi poticaje Karlovačke županije. Svoje proizvode OPG Hajsan najviše prodaje na kućnom pragu te narudžbama putem društvenih mreža, a uzgoj svih kultura potpuno je ekološki. Obitelj Hajsan obrađuje 5 hektara vlastite zemlje te još 5 hektara koje ima u zakupu. Planiraju daljnja ulaganja u proizvodnju te proširenje do 30 hektara zemljišta na kojem bi uzgajali povrće i bobičasto voće, čiji nasadi čine najveći dio njihove proizvodnje. OPG Hajsan koristio je poticajna sredstva Karlovačke županije za poljoprivredu te je uz pomoć županijskih sredstava i sredstava Grada Karlovca izgrađen sustav navodnjavanja te se danas 50% proizvodnje koje imaju koristi ovim sustavom.

Prigodom obilaska zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i Željko Fanjak su predstavili Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Karlovačkoj županiji za 2020. godinu, koji se upravo nalazi na javnom savjetovanju (dostupno na web stranici Karlovačke županije). Kako je rečeno, Karlovačka županija je u ovoj godini za potpore u poljoprivredi namijenila 1,73 milijuna kuna od čega su 500 tisuća kuna potpore male vrijednosti. Osim izravne financijske pomoći Županija će poljoprivrednicima pomagati i u rješavanju imovinsko-pravnih pitanja vezanih uz zemljište. Također je istaknuto da je u tijeku anketa koju Karlovačka županija provodi među poljoprivrednim proizvođačima kojom se želi doznati potreba i mogućnosti za udruživanjem, radi lakše nabave te korištenja mehanizacije i ostalih alata. Kroz anketu se također želi saznati potreba za određenom poljoprivrednom infrastrukturom koja nedostaje ili je prioritet na ovom području.

 

Zamjenica župana uputila je poziv svim poljoprivrednicima da se uključe u ispunjavanje ankete koju mogu pronaći na internet stranici Karlovačke županije, a u papirnatom obliku je dostupna i u svim gradovima i općinama Karlovačke županije.

27. 7. 2020.

KAŽUP