Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpada kod Karlovca lani se "pomaknuo" više nego u prijašnjih deset godina - slijedi novi korak

Kategorija: ŽUPANIJA

Kodos, CGO Karlovačke županije, po izvješću o prošlogodišnjem radu, u 2019. odradio je velik posao, uključujući i potpisivanje ugovora o sufinanciranju izgradnje budućeg Centra na Babinoj gori, vrijednih više od 240 milijuna kuna.

Tvrtka je zabilježila i ukupne prihode od 3,496.239 kuna, te rashode od 1,210.786. Poslovala je u plusu, a najveći dio rashoda, odnosno, 72 posto ukupnih troškova, otišlo je na troškove za zaposlene, njih šestero.

- Od toga su 533.992 kune neto plaće i nadnice, troškovi poreza i doprinosa iz plaća 223.746, a 110.731 doprinosi na plaće, precizirano je u izvješću o radu CGO Karlovačke županije, što ga potpisuje direktorica Marija Tufeković.

Ipak, za razliku od prijašnjih godina (tvrtka je osnovana 2008.), prošle godine učinjeno je poprilično na realizaciji budućeg Centra pa je dovršena studija izvedivosti i projektna aplikacija, projekt CGO Babina gora i prijavljen, odobren i potpisan ugovor o njegovu sufinanciranju. Tako će za ovaj kapitalni projekt stići od EU bespovratnih 195 milijuna kuna, te od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 47 milijuna kuna.

Izvođač je već trebao biti odabran, ali je natječaj proveden prošle jeseni poništen zbog pristiglih previsokih ponuda, a novi kojim se traži izvođač za projektiranje i izgradnju, nadzor radova, te informiranje javnosti i vidljivost projekta otvoren od travnja. Lani je izgrađena i pristupna prometnica i komunalna infrastruktura, ishođene građevinske dozvole za pretovarne stanice u Ogulinu, Karlovcu,  Slunju, a čeka se za onu u Podumu.

Ove godine trebao bi uslijediti novi korak u realizaciji projekta CGO pa je plan, nakon potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem, projektirati glavni projekt za CGO Babina gora, ishoditi građevinsku dozvolu za njega. No dovršetak izgradnje još nije u planu.Po ranijim najavama, u funkciji bi trebao biti 2023.

3. 6. 2020.

KAportal