Ministar Kujundžić: Karlovac zaslužuje LDCT uređaj za rano otkrivanje raka pluća. Imat će ga za 2 godine

Opća bolnica Karlovac zalužuje imati LDCT uređaj za rano otkrivanje raka pluća, rekao je to danas u Karlovcu ministar Milan Kujundžić.

Ne obećaje, ali ipak kaže kako vjeruje da će ga vrlo brzo i dobiti.

" Ja vjerujem da će u narednu godinu, dvije i to se moći izrealizirati jer Low dose CT je suvremena medicina koja je na žalost i skuplja, ali Karlovac zaslužuje takav aparat. Načelno ne trčim s obećanjima, ali mislim da će ga Karlovac brzo moći dobiti. Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma pluća provodit će se u cijeloj Hrvatskoj, ali u šest županija, među kojima je i Karlovačka, spomenutog posebnog uređaja za pregled pluća nema".

A upravo je Karlovačka županija posljednjih nekoliko godina iznad prosjeka države po broju oboljelih od raka pluća. Godišnje se evidentira nešto više od 100 oboljenja. No, bez obzira na to bolnica nije dobila opremu pa ne može ni provoditi spomenuti novi nacionalni program.

Oni koji će njime biti obuhvaćeni, a to su pušači i bivši pušači između 50 i 75 godina, na pregled će tako morati u neku od bolnica koje ga imaju npr. u Zagreb ili Rijeku.

Program tek treba započeti, a svi koji su predviđeni za pregled dobit će poziv.

" Malo se nespretno najavilo, projekt je spreman, bolnice su spremne početi raditi, a malo se i kasnilo sa prilagodbom informatičkog programa pa smo i to riješili tako da su sve bolnice dale dan i sat, u koje vrijeme rade pacijente za screening karcinoma pluća i s druge strane, svi liječnici će preko HZZO-a u ova dva dana dobiti obavijest o županijama, u koju bolnicu i u koje vrijeme mogu upućivati svoje pacijente. Vjerujem da će sljedeći tjedan već početi prvi potencijalni pacijenti ići na screening program. O tome sam jučer govorio u Europskom parlamentu jer smo mi prvi u svijetu, cijela Europa sada gleda u Hrvatsku", kaže Kujundžić.

Na pitanje razmišlja li se ozbiljno o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja pušačima, ministar je odgovorio:

–"U ovome trenutku ne razmišljamo iako je to u svijetu vrlo česta mjera gdje ljudi koji konzumiraju čimbenike rizika svjesni da je to što rade u korist njihove štete, gdje onda imaju skuplja osiguranja. Ali, u ovome trenutku ne razmišljamo o tom obliku", rekao je Kujundžić.

21. 1. 2020.

Radio Mrežnica

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi