VRELO CESAROVAC

Kategorija: PRICE

Vrelo Cesarovac, podsjeća na vrijeme izgradnje prvog ogulinskog vodovoda 1847. godine. Voda do njega u početku je iz Turkovića tekla drvenim cijevima, kasnije glinenim koje su 1882. godine zamijenjene željeznim. Natpisi na zdencu potječu iz 1882. kada je Cesarovac dobio današnji izgled. Prema nekim izvorima, u kupoli na vrhu zdenca, nalaze se imena časnika nekadašnjeg krajinskog vojnog garnizona. Pred nekoliko godina, na inicijativu Grada, ogulinski akademski kipar Ante Brčić, temeljito ga je obnovio.

Cesarovac za mnoge generacije Ogulinaca znači više od zdenca na kojem se umorni putnik mogao napojiti. On je simbol grada, dio njegove vizure, u sjećanjima nekadašnjih dječaka on je mjesto s kojega si lijepo mogao imati cijeli nekadašnji Korzo pod kontrolom. Cesarovac je bio i mjesto prvih ljubavi, tamo su se otkrivale mnoge tajne i mnogi, danas već zaboravljeni Ogulinci, upravo tu su smišljali lijepe priče o životu "negdje drugdje". I odlazili su. Vraćali su se rijetko, pa rjeđe, pa nikako, a nama prepustili brigu o Vrelu svog i našeg djetinjstva. I djetinjstva onih prije nas. Ove godine okružiše vrijedne ruke Cesarovac cvijećem koje, kao da i oni najdestruktivniji, štono im ništa sveto nije, poštuju.......Lijep primjer kojeg bi u svuda u gradu željeli vidjeti.


Cesarovac prije divljačke " intervencije ".

 

Napisao sam ovo, pred nešto više od pet godina, a pri tome mi nekako drago pri srcu bilo, da i „neki novi klinci“ vole i poštuje dio vrijednosti ovoga grada. Da poštuju nešto što putniku namjerniku kao i rođenom Ogulincu, ostaje u trajnom sjećanju. Ali, vremena se mijenjaju. Kao i ljudi. Nešto čudno događa se u nama, postali smo nekako grubi, bezosjećajni, gotovo divlji. U noći od subote na nedjelju, 3. na 4. prosinca, neki „momci“ s krajnje primitivnim mentalnim sklopom, iz samo njima poznatih razloga, učiniše „junačko“ djelo. Otrgnuše krunu na Cesarovcu, i razbiše je u komadiće. Što se pri tome događalo u njihovim glavama ?. Trijumf primitivizma, osječaj trijumfa u činu razaranja , ili možda, seksualmo zadovoljstvo. Vrag bi ga, ili Freud znao. Tek, uništiše dio povijesti ovoga Grada. Koje li bolesti u nihovim glavama. Što je slijedeće na redu, pitamo se. I tko bi vandale u takvoj raboti trebao spriječiti ?. Znate li odgovor ?. Imate pravo na samo jedan pokušaj.

 

Hajro spašava što se spasiti dade.

 


Povijest u tačkama odnosno japaneru.

Nebojša Magdić

05.12.2011.