BOLJE ŽIVIM NEGO MINISTAR

Kategorija: Kolumna

Naši su nam političari, omiljena svakodnevna tema. Tema omiljena - oni omrženi. Uglavnom. Koliko smo ogorčenja i bijesa izlijevamo na njih, na njihove benficije, nepotizam, korupciju, visoke plaće, na prazne saborske stolice, raskošne vile, skupocjene automobile i razne merifetluke, da dalje ne nabrajam.

A onako ispod radara, tiho nam se godinama provlače sindikalni likovi koji su naprosto vječni, i koje, kao u TV sapunicama, gledamo svakodnevno još tamo 0d 90. godina minulog stoljeća. Toliko često gledamo i slušamo, njihova uglavnom nikome korisna naklapanja i jalove akcije, da su nam postali kao članovi obitlji.  Ozren Matijašević, Ana Knežević, Krešimir Sever, Vilim Ribić, Mladen Novosel, Boris Kunst, Željko Stipić i bulumenta sličnih likova, godinama se, uglavnom bezuspješno, bore za prava radnika a članstvo im se drastično smanjuje. Pazite ovaj podatak - Hrvatska ima 301 nacionalni i 297 županijskih - ukupno 598 sindikata a tek 35% hrvatskih radnika, članovi su nekog od njih. Financijsku reviziju morale su proći sve udruge, no ne i sindikati. Oni su zaštićeni. Ko medvjedi. Baš fino. Organiziraju tako jalove prosvjede, referendume, tobože oštro pregovaraju s Vladom, pa se malo svađaju s tom istom Vladom a onda kreću u postupak mirenja, pa hrabro traže da se radničke plaće povećaju za debeli postotak  ali ne nude rješenje odkuda to pokriti. A svoje pak plaće kriju kao zmija noge.  No nešto, zahvaljujući novinarskoj upornosti i znatiželji, ipak ispliva. Ono najsočnije, iskopale su kolege u Novom listu. Gotovo za nepovjerovat.

Tako su otkrili da Stjepan Topoljnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, ima plaću od 22 tisuće kuna. NETO. To vam je, ako niste znali,  više od plaće premijera Plenkovića.  Pa se pitam – je li to moralno, kada su u isto vrijeme zdravstveni radnici, koje on kao zastupa,  sramno potplaćeni za svoj rad. Vrijedne medicinske sestre, čiji je posao iznimno težak i zahtjevan, dobivaju 3-4 puta manju plaću od njega. Nešto mi tu ne štima.

Ali budite bez brige, sve je to po zakonu, koji su si mudri sindiklci naštelali. Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, naime, ima pravo na plaću u razini, ni manje ni više, nego ravnatelja KBC-a, a njegovoj tajnici, vrlo „važnoj“ osobi, pripada plaća u razini pomoćnice ravnatelja. U ovom slučaju tajnica sindikata zdravstva prima mjesečnu plaću od oko 17.000 kuna. NETO. Više od plaće ministra zdravstva Milana Kujundžića. Lud zbunjenom radi kod nas godinama „one“ stvari. A na to smo nažalost, već navikli.

8. 10. 2019.

Nebojša Magdić